Nieuws

Het persoonlijk leiderschapstraject van Management Trainee

Stefan Lubberding

”In maart 2019 ben ik begonnen aan het management traineeship van Achmea. Het idee van een persoonlijk leiderschapsprogramma binnen een organisatie die midden in de samenleving staat, sprak me enorm aan. Bovendien krijg je binnen het management traineeship veel vrijheid om het zo vorm te geven dat het maximaal aansluit bij je persoonlijke ontwikkeling. Wat dat je kan brengen? Daar vertel ik graag meer over!

Bij de start vond ik het lastig om mijn persoonlijke ontwikkelpunten goed te formuleren. De coaching sessies vanuit het Meeting-of-Minds programma hielpen mij om met mijn mede-trainees, stil te staan bij jezelf, waar je tegenaan loopt op je opdracht en wat je verder zou willen ontwikkelen. Tijdens de MoM-sessies leerde ik mij kwetsbaarder op te stellen, wat me hielp om in gesprek met mijn leidinggevende aan te geven waar ik tegen aan liep. In mijn eerste opdracht, bij Centraal Beheer, werkte ik als Sales Business Consultant. In een optimalisatie traject stuitte ik op weerstand, waardoor ik mijzelf automatisch ging aanpassen en werk voor betreffende collega’s ging doen in plaats van de confrontatie opzoeken. Maar juist door dit soort situaties te bespreken met mijn manager, konden we samen kijken hoe ik uit de impasse kon komen. Niet alleen was dit erg leerzaam, vervolgens lukte het me ook om de weerstand te weerleggen en kon ik mijn verbetertraject in gang zetten!

En het was deze ervaring uit mijn eerste opdracht die mij op het spoor bracht van de tweede opdracht: Productmanagement bij Achmea Bank. Binnen dit team van specialisten heb ik als productmanager mij bezig gehouden met onze hypotheekportefeuille en innovatie binnen de organisatie. Dit sloot perfect aan bij mijn leerdoel tot beter stakeholder management! De productmanagers zijn de spil in het web, zij coördineren productdossiers en brengen relevante expertises bij elkaar om op basis daarvan het product(beleid) aan te passen.

Ik heb hier ontzettend veel geleerd!

Vanaf september 2019 heb ik onder andere gewerkt aan het beleid voor oudere hypothecaire klanten, waarbij het de grootste uitdaging was om het soms botsende financieel belang en het maatschappelijk belang bij elkaar te brengen. Maar het meeste heb ik geleerd van mijn deelname aan het innovatie team van Achmea Bank. De financiële markten staan onder druk, de rente is historisch laag en door de hoge concurrentie zijn de marges op hypotheken ontzettend laag. Aan ons de taak om de speld in de Fintech-hooi berg te zoeken, een financiële innovatie bedenken zodat onze dienstverlening goedkoper, beter of zelfs radicaal anders kan. Stakeholder management in optima forma!

Wat ik had geleerd in mijn eerdere opdracht en coaching, kon ik direct inzetten. De belangrijkste stakeholders (compliance, balanssturing etc.) werden vanaf de eerste dag betrokken. Door eerlijk te zijn over wat we en niet waar kon maken, waren de verwachtingen niet alleen goed gemanaged maar werden andere afdelingen ook deelgenoot van het veranderproces. Met als gevolg dat we een relatief conservatieve organisatie warm hebben gekregen voor andere business modellen en dat ons team nu de eerste samenwerkingen met Fintechs op aan het zetten zijn. Daar ben ik ontzettend trots op!

Bovenstaande illustreert voor mij de kracht van het traineeship; de sterke verwevenheid van het ontwikkelingstraject door je reguliere werk. Je leercurve is ontzettend stijl en je collega’s staan voor je klaar om er, met jou, het beste van te maken. Het eerste jaar van het traineeship is echt voorbij gevlogen. Ik heb er ontzettend van genoten en kijk uit naar alweer het laatste jaar!”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!