Nieuws

Humor, drive en trots overstijgen culturele verschillen

Rasin, Pascal en Chiel

Ze nemen elkaar geregeld in de maling, leren elkaars taal – ook de dingen die je elkaar eigenlijk niet moet leren – en hebben vooral enorm veel plezier met elkaar. Één en al vrolijkheid en enthousiasme bij Rasin, Pascal en Chiel. Het lijkt alsof ze elkaar al jaren kennen en een geolied team zijn. Toch is Rasin Asci pas sinds december 2021 onderdeel van het team. Hij is één van de deelnemers in het traject bij Achmea Strategie & Transformatie voor nieuwkomers met een niet westerse achtergrond, die nog maar kort in Nederland zijn. Als data engineer bewandelt hij dit traject binnen het Data Expertise centrum. Hoe dat gaat, daar vertellen Rasin en zijn buddy’s Pascal Paanakker en Chiel Klein Reesink graag alles over in dit interview.

Rasin, Pascal en Chiel wat is jullie achtergrond?

Pascal: ”Ik ben data engineer en scrum master, woonachtig in Den Bosch en werk sinds 2 jaar bij Achmea. Ik ben dus in Corona tijd gestart en voor mij is het best even wennen om nu juist weer collega’s om me heen te hebben, hahaha.”

Chiel: “Ik ben product owner. Ik neem voornamelijk het werk aan en zorg voor voldoende capaciteit en prioritering. Ooit binnengekomen als trainee, inmiddels alweer 5 jaar in dienst bij Achmea, waarvan 2,5 jaar binnen het Data Expertise Centrum.”

Rasin: “Ik ben 4 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland gekomen. In Turkije was ik werkzaam in het onderwijs. Ik heb 17 jaar gewerkt als docent ICT, coördinator en adjunct directeur. Ik besloot de overstap te maken van het onderwijs naar het bedrijfsleven. Via Refugee Talent Hub kwam ik in contact met Achmea, ik werk hier nu 3 maanden. In het begin was ik best wat angstig voor de cultuur in het bedrijfsleven, maar dat gaat echt heel goed. Met buddy’s en collega’s met enorm veel humor blijkt die angst totaal niet nodig.”  

En Chiel en Pascal, hoe raakten jullie betrokken bij dit traject?

Chiel: “Goh, ik moet even denken hoor, hoe dat ook alweer ging. Onze manager, Marlin Zalm, bracht ons op de hoogte van het bestaan van dit traject. In de teams is toen gekeken welke rollen goed passen in dit traject. Wij zaten te springen om goede data engineers die zich ook op het gebied van Microsoft Azure wilden ontwikkelen. We spraken meerdere sollicitanten, maar hadden met Rasin zo’n goede klik. Toen was het snel beklonken.”

Pascal: “Wel grappig, het is eigenlijk heel organisch ontstaan. Het was meteen duidelijk dat ik Rasin op technisch vlak het beste zou kunnen begeleiden. We konden het goed vinden met elkaar en hij had potentie.”  

Wat was jullie verwachting?

Pascal: “Eigenlijk vond ik het lastig om een verwachting te hebben. Hij kwam natuurlijk uit het programma van Refugee Talent Hub en is leraar geweest. Ik vond dat ik daarom mijn verwachtingen moest bijstellen en hoopte eigenlijk gewoon op het beste. Maar wat is Rasin een harde werker! Hij is enorm gedreven en wil echt leren. Hij schrijft werkelijk alles op, ook erg fijn voor mij. Dan vraag ik Rasin ‘goh wat had ik toen ook alweer gezegd?’ Dan bladert hij even terug en kan het me zo aangeven. Fantastisch! En Rasin mocht mij alles vragen. Dan gaf ik hem niet direct de oplossing, maar de juiste richting. Dan kwam hij later terug en dacht ik ‘wauw, wat heb je dat weer goed opgelost’. Ik ben echt verrast hoe snel hij zich ontwikkelt. Het maakt mij ook trots.”

Chiel: “Trots is zeker het juiste woord, dat overheerst ook in het team. Een mooi voorbeeld is een demo die Rasin al 2 keer heeft gedaan. Tijdens zo’n demo laten we zien wat we hebben opgeleverd. En echt, dan zitten we vol trots naar hem te kijken en luisteren en staan we als een soort fans aan de zijlijn. En chatten we ‘lekker bezig Rasin!’ Ook wat mij betreft zijn de verwachtingen nu al overtroffen.”

Rasin: “Bedankt voor deze complimenten,” antwoordt hij wat ongemakkelijk, maar ook zichtbaar trots. “Ik zag bij Achmea een hele mooie kans, een mooi bedrijf en een mooie functie binnen het team. Ik probeer vooral mijn best te doen. Ik wil waarde toevoegen aan mijn team en aan Achmea.”


Zijn er nog dingen die jullie lastig vinden?

Rasin: 
“Ik ben me ervan bewust dat ik veel vragen stel. Ik wil mezelf aanleren om eerst te kijken of ik het zelf kan oplossen voor het direct te vragen. Daarnaast is de taal nog steeds wel lastig. Vooral de spreektaal, even een praatje maken met elkaar. De zakelijke taal is nu wel voldoende, dat kan ik goed verstaan.”Pascal: “Ik vond het in het begin wel zwaar dat je door de taalbarrière elkaar niet begrijpt. Je bent intensief met elkaar aan het werk en probeert dingen uit te leggen. Hem te helpen om vaardig te worden in de rol.”

Chiel: “Komt ook nog bij dat hij Brabants spreekt. Ik kan ‘m soms amper verstaan joh!” Waar ze vervolgens alle drie hartelijk om moeten lachen.

Pascal vervolgt: “Tijdens de Corona periode was alles op scherm. Waar je tegen een ander kunt zeggen ‘ga naar links in het scherm’, daar begreep Rasin het gewoon niet. Toen we eenmaal op kantoor konden samenwerken, ging dat direct zoveel beter.”

Chiel: “Ik vond het best lastig om, ondanks dat het drukke tijden zijn en we mensen tekort komen, Rasin voldoende tijd te geven en de juiste begeleiding te geven. We konden Rasin ook niet direct in het diepe gooien.”

Merken jullie verschillen in cultuur?

Rasin: “Zeker, ik kan hier zeggen wat ik denk en dat is in Turkije echt anders.”

Chiel vult aan: “En dat wordt hier gewaardeerd. Het wordt juist niet gewaardeerd als je niks zegt en ik kan me zo voorstellen dat het voor Rasin de omgekeerde wereld is. Een ander voorbeeld van een cultuurverschil is dat we goed moeten nadenken over elkaars geloofsovertuigingen. Zoals bijvoorbeeld met Ramadan. Wij planden een heidag middenin Ramadan en dat kon voor Rasin echt niet. Dus hebben we het naar een andere datum verplaatst.”
Pascal: “Ook onze directheid is een goed voorbeeld. Ik wilde in het kennismakingsgesprek met Rasin uiteraard weten wie hij is en welke verwachtingen we van elkaar hebben. Wij stelden directe en prikkelende vragen en ik merkte dat Rasin in eerste instantie even terugdeinsde. Mooi was om te zien dat hij wel direct vertrouwen in mij had. Hij paste zich snel aan en zo merkten we beiden al gauw dat we een goede klik hadden. Zo fijn om te zien dat hij nu ook vertrouwen erin heeft dat hij alles kan delen met mij.”

Hoe ziet voor jullie de toekomst eruit en wat willen jullie nog meegeven aan collega’s?

Rasin:
 “Ik wil graag blijven ontwikkelen, vernieuwen en ontdekken welke mogelijkheden er zijn en vooral een goede data engineer zijn.”

Chiel: “Voor ons is dit nu al een succesvolle samenwerking. Ik raad iedereen aan om gewoon open het gesprek met elkaar aan te gaan. Je ziet wat voor moois eruit kan voortkomen. Het grappige is dat het zelfs een beetje de kant op gaat dat Rasin ons nog wat kan leren. Wij gaan met het team aan de slag met een nieuwe tool: Azure Datafactory. Dat is voor iedereen nieuw. Rasin heeft zich daar al helemaal in verdiept en kan nu zelfs aan ons dingen uitleggen, dat is mooi om te zien.”

Pascal: “Inderdaad, de investeringen die we hebben gedaan, daar plukken we nu de vruchten van. En tuurlijk is het zoeken in het begin en is dat behoorlijk intensief. Maar het feit dat Rasin hier ook met de juiste houding in staat en alles met beide handen aanpakt, maakt dit een succesvolle samenwerking. Ik kan met alle vertrouwen Rasin loslaten in deze rol.”


Benieuwd geworden naar het traject? Neem een kijkje op onze pagina over het Nieuwkomerstraject IT !

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!