Nieuws

Iets voor een ander doen, komt ook jezelf ten goede

Astrid Coelman

Op de dag van de Vrijwilliger, zetten wij collega Astrid Coelman in het zonnetje. Zij is één van de vele vrijwilligers binnen Achmea en zet zich al 4 jaar in voor Hfftig. Bovendien gaat zij binnenkort veel meer collega’s die vrijwilligerswerk (willen) doen ondersteunen.

Hfftig is een stichting voor Apeldoornse jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit zijn niet de ‘zware’ gevallen van verslaving of psychische problemen. Maar jongeren waar het op een of andere manier niet helemaal lekker loopt. Astrid: “Zo’n 4 jaar geleden stuurde een collega een mail. Hij deed al vrijwilligerswerk bij Hfftig en zij zochten nieuwe vrijwilligers om jongeren te coachen. Mijn interesse was gewekt.”

Vanuit haar persoonlijke situatie voelde Astrid de urgentie om iets extra’s te doen voor jongeren die daar behoefte aan hebben. “Mijn jongste zoon had een ernstig spraakprobleem. Tot zijn 8ste was hij nog niet in staat om zich verstaanbaar te maken. Dit bracht veel problemen met zich mee. Zowel in praktische zin, als op sociaal vlak. Ik heb van dichtbij ervaren hoe waardevol het is als hulp zich aandient.”

Hfftig zocht coaches én mensen die de coaches wilde begeleiden. Dat laatste is Astrid toen gaan doen. Sindsdien is zij ongeveer 1 keer per maand actief voor Hfftig. “Ik leid intervisiebijeenkomsten voor de coaches. En ik geef workshops. Ik vind dit ontzettend leuk én leerzaam om te doen.”

“Naast mijn toenmalige werk als commercieel adviseur bij Centraal Beheer was ik gestart met een opleiding Coaching en Counselling. Het vrijwilligerswerk sloot hier naadloos op aan. Ik leerde in theorie wat intervisie inhoudt. En in de praktijk kon ik het oefenen.”

Dit is ook gelijk een bruggetje naar de tip van Astrid voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen: “Zoek iets wat bij jou past. Doe iets wat ook voor jezelf van waarde is.”

Inmiddels is Astrid net van baan gewisseld. Zij is nu platform manager van het nieuwe vrijwilligersplatform binnen Achmea (zie kader). “Het is écht ‘a dream come true’. Ik heb altijd affiniteit gehad met vrijwilligerswerk. Het begon met collectes, helpen op school. En daarna dus de intervisie bij Hfftig. Ik vind het geweldig dat we binnenkort via een eigen platform collega’s kunnen mobiliseren om iets extra’s te doen voor de samenleving.”

Astrid gelooft in een holistisch beeld. Dat je niet alleen bezig moet zijn met eigen opleiding en carrière. Maar dat je ook goed moet doen voor een ander. “Vanuit jezelf iets voor een ander doen, dat komt ook jezelf ten goede. Ik heb ervaren dat je van vrijwilligerswerk heel veel leert. Door vrijwilligerswerk zie je verhalen van dichtbij. Het verbreedt mijn wereldbeeld.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!