Nieuws

Ik vind het woord ‘werk’ in vrijwilligerswerk overbodig!

Jos Bos

Eigenlijk vind ik het woord ‘werk’ in vrijwilligerswerk overbodig. Vrijwilligerswerk geeft namelijk zoveel meer dan dat het vraagt.

Vandaag, op Nationale Vrijwilligersdag, deel ik graag waarom ik vrijwilligerswerk doe. Want naast mijn baan als medewerker debiteurenmanagement Zorg bij Achmea, ben ik vrijwilliger. Zo kom ik regelmatig bij Bezoek & Co voor een sociaal praatje, zet ik mij in als penningmeester in het bestuur van Budgetmaatje (Loodsboot Sneek) en help ik een handje bij een zaalvoetbalvereniging voor mindervaliden als scheidsrechter.

Soms is een luisterend oor genoeg

Een tijdje terug raakte ik aan de praat met een 92-jarige bewoner van Bezoek & Co. Stichting Bezoek&Co is een organisatie van en met vrijwilligers. Een werkgroep van professionals met een schat aan ervaring en energie. De werkgroep coördineert bezoeken en organiseert activiteiten.

Ouderen, kwetsbaar, vaak alleenstaand; mensen met een beperking; mensen met een klein netwerk. Vrijwilligers en studenten gaan op bezoek bij kwetsbare ouderen. Hij vertelde uitgebreid over zijn avonturen als pianist en ik zag duidelijk dat deze meneer met weemoed terugdacht aan die tijd. Ondanks dat er een piano aanwezig is in het verzorgingstehuis, bleek dat meneer hier niet achter kroop om wat liedjes te produceren op de toetsen. De ziekte van Parkinson zat hem in de weg. Zonde! Tijdens mijn bezoek gaf ik meneer dan ook het advies om zijn verwachtingspatroon bij te stellen en toch weer eens te gaan spelen. Van de directie hoorde ik dat meneer de volgende dag weer heeft gespeeld: fantastisch! Zo zie je maar wat een luisterend oor en een vriendelijk woord wel niet teweeg kan brengen.

Een volledig pakket om mensen weer op het juiste pad te krijgen

Door mijn werk ben ik financieel handig. De financiële kennis en kunde die ik heb zet ik dan ook graag in bij de Loodsboot Sneek. Naast mijn rol als penningmeester ben ik ook budgetmaatje. Twee keer per week maak ik tijd voor een kopje koffie, een broodje en een praatje met wie daar behoefte aan heeft. Dan help ik mensen die hun financiën niet op orde hebben met instanties aanschrijven, regelingen treffen, vrijstelling aanvragen, ontheffing regelen, voedselbank inschakelen en meer. Eigenlijk bied je als budgetmaatje een volledig pakket aan maatregelen om mensen weer financieel ‘op het juiste pad’ te krijgen.

Als vrijwilliger doe je net iets meer

Ik zet mijzelf al 30 jaar in als scheidsrechter bij zaalvoetbal voor mindervaliden. Wat je je daarbij moet voorstellen? Lekker gek doen, veel lachen en vooral plezier maken. Dát staat centraal bij De Boog. Hier staat niemand buitenspel. Iedereen kan meedoen en dat levert veel plezier op.

En wat brengt het mij?

In één woord: voldoening. Met kleine dingen grote impact maken geeft mij enorm veel voldoening. Een ander een leuke tijd of helpende hand bieden, geeft me meer energie dan het kost. En het is gewoon hartstikke leuk om te doen! En hoewel ik mij naast mijn baan als vrijwilliger inzet, krijg ik van Achmea genoeg ruimte om hier invulling aan te geven op mijn manier. #daaromwerkikbijachmea

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!