Nieuws

“Ik vluchtte naar Nederland; het was niet makkelijk om een baan te vinden”

Yalcin Tok en Madelon Engels

Hij vluchtte met zijn gezin uit Turkije. Inmiddels bouwt Yalçin Tok (32) met zijn vrouw en 2 kinderen een nieuw leven op in Rucphen in Brabant. Maar een baan vinden in een onbekend land is natuurlijk niet gemakkelijk. Daarom is hij blij dat hij via het ‘Mentorprogramma vluchtelingen’ dat Achmea samen met de Refugee Talent Hub startte, collega Madelon Engels leerde kennen. Ze spraken elkaar wekelijks om hem wegwijs te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Als je hem Nederlands hoort spreken, zou je het niet denken, maar Yalçin is pas sinds 3 jaar in Nederland. “Ik heb met mijn gezin 16 maanden in 5 verschillende azc’s gewoond”, vertelt Yalçin. “Nu wonen we sinds anderhalf jaar in Rucphen. We zijn meteen begonnen met Nederlands leren. Daarnaast wilde ik meer leren van de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven hier. Daarom schreef ik me in voor het mentorprogramma en ik ben ontzettend blij met wat het me gebracht heeft.”

Turkije

Yalçin volgde een universitaire opleiding aan de politieacademie in Turkije en werkte daarna voor 5 jaar als inspecteur. Na de mislukte coup in 2016 ging het mis. “Er werden in Turkije toen honderdduizenden ambtenaren ontslagen vanwege mogelijke banden met de Gülenbeweging. Mijn vrouw en ik werden ook ontslagen en moesten daarna voor de rechter komen. We kregen allebei een gevangenisstraf van 6 jaar. Ons land was niet meer veilig en toen zijn we gevlucht. Dat was niet makkelijk. We moesten eerst de rivier af naar Griekenland. Daar zijn we 2,5 maand gebleven. Daarna zijn we via Italië naar Nederland gegaan.”

Mentorprogramma vluchtelingen

De eerste editie van het ‘Mentorprogramma vluchtelingen’ liep van maart tot september. Eén van de grootste belemmeringen in het vinden van werk voor professionals met een vluchtelingenachtergrond is het ontbreken van een netwerk. Het mentorprogramma helpt ze hun netwerk uit te breiden en meer te leren over het Nederlandse bedrijfsleven, zodat zij gemakkelijker aan een baan kunnen komen.

Ook Madelon las de oproep op achmeanet begin van het jaar. “Ik heb meteen aangegeven dat ik heel graag mee wilde doen. Ik vind het belangrijk om mensen te leren kennen met wie ik normaal gesproken niet in aanraking kom. Dat ik Yalçin heb leren kennen, heeft me echt verrijkt.”

Het programma begon met een online startbijeenkomst

Daar ontmoetten de mentor en mentee elkaar voor het eerst. De Refugee Talent Hub vertelde over het programma en over het belangrijkste doel: de mentee aan het werk te helpen. Madelon: “Om dat doel te bereiken kan je helpen met het maken van een cv of motivatiebrief. Of met de taal. Dat laatste was voor Yalçin niet nodig, want hij heeft in relatief korte tijd het hoogste taalniveau B2 geleerd. Dat vind ik echt ontzettend knap.”

Yalçin: “Ik werkte als vrijwilliger voor Humanitas en ging 1 keer per week langs bij een oude dame die in coronatijd erg eenzaam was. Zo kon ik van waarde zijn én mijn Nederlands oefenen. Met Madelon ben ik vooral bezig geweest met mijn cv en motivatiebrief. Voor mij is het ontzettend belangrijk om de Nederlandse arbeidsmarkt te leren kennen. Daar spraken we over. Maar ook over algemene dingen als belastingen of culturele dingen.”

“We spraken elkaar 6 maanden elke maandag online”

… vertelt Madelon. “Het is heel belangrijk om meteen continuïteit te krijgen in je afspraken. In het begin spraken we vaak een uur, later ging een half uur ook prima. We spraken over zijn cv, over het schrijven van een motivatiebrief, maar ook over ontwikkelingen van het moment. Ik voelde dat hij heel erg de behoefte had aan iemand die er met regelmaat is, een soort baken. Dat was voor hem heel waardevol.”

Dat het programma waardevol was, kan Yalçin zeker beamen. “We hebben samen een aantal keer gesolliciteerd. Helaas zonder succes. Maar het solliciteren en het samen wachten op reactie was heel bijzonder en onvergetelijk.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!