Nieuws

“Ik voel hier de ruimte om mezelf te zijn en van daaruit te creëren”

Merel Tjalsma

Merel Tjalsma is voormalig teammanager van de afdeling Schadeservices Centraal Beheer & FBTO. Samen met Tineke Westra kwam zij met het idee een reeks vlogs te maken over inspirerende leiders binnen Achmea. Daarbij werd ze zelf al gauw degene die anderen vroeg naar hun manier van leidinggeven, het verhaal over haar eigen authentieke leiderschap op de achtergrond latend.  

“Die beschouwende blik is me niet vreemd. Als student aan de kunstacademie had ik vooral interesse in de openbare ruimte en het gedrag van de omgeving. Ik hield ervan me te verbazen over waarom we dingen doen zoals we ze doen. Te infiltreren in het systeem. En vervolgens op soms confronterende wijze gedrag uit te vergroten. Daarmee spiegelend wat ik had waargenomen. In de hoop een reactie op te roepen.”

600 witte tasjes

”Zo kon ik me altijd verbazen over mensen die in de trein een extra stoel bezet hielden met hun tasje. Daar bewustzijn op creëren en het fenomeen in twijfel trekken deed ik door vervolgens op een mooie ochtend 600 witte tasjes op station Deventer te zetten. Gewoon om te kijken of we ons alleen maar aan de regels houden omdat ze nou eenmaal bestaan, of omdat we intrinsiek geloven dat het op die manier echt het beste werkt.”

Het inspireren om te bouwen aan nieuwe wereld

Hoe ze dit verlangen om dingen in twijfel te trekken, binnen een bedrijf als Achmea vormgeeft? Merel: “Binnen Achmea pak ik het uiteraard iets subtieler en meer gebalanceerd aan. Processen accepteer ik. Het echte provoceren -wat veel kunstenaars doen- , laat ik hier achterwege. Ik gebruik de kracht die in mijn artistieke kant schuilt. Het zoeken naar zingeving. Het hebben van een ruime blik. Het inspireren om te bouwen aan een nieuwe wereld.

Daar ligt wat mij betreft ook meteen de link met leiderschap. Een leider moet naar mijn idee vanuit authenticiteit inspireren. En aangezien kunst nou eenmaal iets is wat mij inspireert gebruik ik dat in mijn werk. Zo heb ik ooit voor ieder van mijn medewerkers een afbeelding van een kunstwerk gezocht, die hun specifieke kerncompetentie visualiseerde. Vervolgens vroeg ik ze die op hun bureau te zetten. Dat hielp hen om vanuit positiviteit en kracht te werken. Ook in mijn presentaties refereer ik regelmatig aan schilderijen, gedichten, mooie zinnen. Het is nooit zomaar een PowerPoint. Ik zoek altijd de beste passende vorm om de wereld mee te nemen in mijn visie. Of dat nu een afbeelding, tekst of video is. En het mooie is dat mijn team dit inmiddels van me heeft overgenomen.”

Kleinschalige pilots op de werkvloer

“Ik voel hier de ruimte om mezelf te zijn en van daaruit te creëren. Zo mag ik regelmatig met mijn team opleidingsmodules ontwikkelen. Daar kan ik zowel mijn scheppende kracht als mijn interesse voor didactiek in kwijt. Ook start ik regelmatig kleinschalige pilots op de werkvloer. Om te kijken of ik dingen kan verbeteren wanneer ik zie dat dingen niet optimaal werken. Bijvoorbeeld rondom onze mailcultuur. Het is toch bizar dat ik 100 mails per dag – plus appjes- ontvang? En daarnaast nog gewoon mijn werk moet doen? Geïnspireerd door het bedrijf waar een vriend van mij werkte, liet ik mijn team daarom een tijdje alleen tussen 8.00 uur en 17.00 mails van maximaal 5 regels sturen. Bleek uiteindelijk voor ons niet de oplossing, maar het creëerde wel bewustzijn. En daarmee triomfeert de kunstenaar in mij. Ook binnen een ogenschijnlijk bijzondere omgeving voor iemand met mijn achtergrond.”

Benieuwd naar de Leiderschapsvlogs?

Ga dan naar de speciale Leiderschapsvlogs playlist op YouTube, waarin steeds één Achmea-leider wordt uitgelicht. Je zult zien dat iedere leider een eigen wijze, een eigen kracht en unieke stijl van leidinggeven heeft. Stijlen die gedreven worden door hun eigen talent. En die verschillende stijlen leveren stuk voor stuk een waardevolle bijdrage.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!