Nieuws

Jij houdt ook van techniek, ik weet het zeker!

ANKE HORSTMAN

Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. Vandaag, 11 april, is het Girlsday. Een dag waarop er specifiek aandacht wordt besteed om meisjes kennis te laten maken met de bèta, techniek en ICT. Binnen Achmea hebben we vrouwelijk technisch talent en daar zijn we ontzettend blij mee! Maar meer mag natuurlijk altijd;)… In het kader van Girlsday schreef Anke Horstman een blog over haar loopbaan in de IT bij Achmea.

Ik ben Anke Horstman, 30 jaar oud, Lead Webmaster bij Centraal Beheer én ik ben een TechGirl. Tenminste… Dat is zoals mensen mij kennen. Ik ben een vrouw én dol op techniek. Dat hoor je niet vaak hè? Klopt! In deze blog neem ik je mee in mijn carrière en vertel ik hoe ik de bijnaam TechGril kreeg.

Vanaf jongs af aan ben ik een bèta meisje. Ik kom van de boerderij en speelde niet met Barbies maar bouwde hutten. Toen mijn ouders in 1999 een computer kochten, kon ik niet wachten om hem te aan te sluiten en uit te proberen. Eigenlijk heb ik sinds jongs af aan heb ik liefde voor techniek.

Jij houdt ook van techniek, ik weet het zeker!

Als je een gemiddelde vrouw vraagt of ze van techniek houdt dan zal ze volmondig met nee antwoorden. Toch zitten ze allemaal Instagram, Facebook óf LinkedIn, willen ze maar wat graag die nieuwe föhn, superhandige stofzuiger óf fancy telefoon, zijn ze dol op ‘op maat gemaakte’ aanbiedingen in hun mailbox en is Google hun beste vriend. Welcome to the world of technology! Al die slimme apparaten, apps, mailings en websites maken gebruik van techniek. Dus stiekem zijn we er dol op, al geven we het niet allemaal toe;).

Van journalistiek naar HiFi

In 2010 studeerde ik af aan de Hogeschool voor Journalistiek in Zwolle. Tijdens mijn studie liep ik stage bij een HiFi-nieuwssite. Je weet wel, zo’n website met boxen, home cinema’s, hippe gadgets en chique geluidsinstallaties. Ik schreef daar teksten, maakte nieuwsbrieven en hield me bezig met de content op de website.

Na 2 jaar ondergedompeld te zijn in de HiFi sloot het bedrijf haar deuren vanwege de recessie. Ik kan slecht tegen niets doen en besloot dat ik iets moest gaan doen waarbij ik niet afhankelijk was van anderen. Schrijven zit in mijn bloed een blog leek daarom een goed idee. Maar waar ga je over bloggen? Eten en reizen zijn zo cliché. Een meisje dat blogt over techniek, dat is uniek. Zo is het idee voor Techgirl.nl geboren en mijn bijnaam ontstaan (neem eens een kijkje op mijn blog, als jij van techniek houdt, dan weet ik zeker dat je het leuk vindt!)

Even naar Apeldoorn schrijven in plaats van bellen;)

Een blog beginnen is leuk maar dit brengt in het begin geen brood op de plank. Ik besloot een baan te gaan zoeken. Op internet vond ik een functie als webredateur bij Centraal Beheer. Dat leek me wel wat! Ik klom in de pen en schreef een brief. Na twee leuke gesprekken werd ik aangenomen en daar stond ik dan in Apeldoorn, 23 jaar jong en helemaal klaar om aan de slag te gaan als webredacteur bij de grootste verzekeraar van Nederland.

Al snel bleek dat de functie technischer was dan dat ik op voorhand had gedacht. Tof, vond ik! Ik greep de kans met beide handen aan en dook in de wereld van de code via Code Academy. Inmiddels zijn we 7 jaar later en ben ik doorgegroeid ‘Lead Webmaster’ bij Centraal Beheer. Wat dat inhoudt? Ik ben een soort van contentmanager met technische skills. De schakel tussen onze developers en de marketeers. Samen maken wij onze website nog beter, sneller én mooier.

Nerds zijn de nieuwe superhelden!

Als ik op een verjaardag vertel wat ik doen dan zeggen mensen vaak: “dat is toch voor nerds.” Maar mijn baan is ook hartstikke creatief. Developers coderen bepaalde strips voor websites (een strip is een soort template). Als webmaster customize je deze strips. Je hebt veel keuze qua positionering van bepaalde vlakken, buttons, kleuren, lettertypes en beeldmateriaal. Je werkt als het ware aan een knutselwerk en probeert deze steeds mooier en beter te maken. Daarnaast zijn ‘nerds’ de nieuwe superhelden. Want waar zijn we zonder techniek?

Om dit bij Centraal Beheer te doen is natuurlijk heel tof! Je werkt aan een website met jaarlijks miljoenen bezoekers. We lopen voorop in de markt en dat willen we graag zo houden. Ik zie dit werk als topsport. Je wil het altijd nét iets sneller en nét iets beter doen dan de concurrent. Die uitdaging, daar hou ik wel van!

Zie jij een carrière als topsporter bij Centraal Beheer wel zitten? Je mag mij altijd contacten voor meer info!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!