Nieuws

Kans op een mooie toekomst

Ahmad Sukkari

Vluchtelingen, mensen met een niet westerse achtergrond, die zich in Nederland vestigen staan te popelen om met hun vakmanschap aan de slag te gaan. In 2019 heeft Achmea IT besloten om zich voor deze mensen in te zetten. We zijn gestart met een instroomtraject voor vluchtelingen, waarbij we een aantal vacatures beschikbaar hebben gesteld. Totaal zijn 4 kandidaten gestart. Het resulteerde in een vaste baan voor de een, voor een ander was het een mooie ontwikkeling naar een volgende stap op de arbeidsmarkt. Lees hier het verhaal van Ahmad Sukkari uit Syrië, die een contract aangeboden kreeg bij IT Security.

​​​​​​​Ahmad Sukkari, 35 jaar, vertrok uit Syrië in 2017 en kwam in Nederland aan in 2018. Na een verblijf in Arnhem verhuisde hij naar Amersfoort en vervolgens naar Amsterdam. Op dit moment woont Ahmad met zijn gezin in Amstelveen en bouwt hij hier zijn leven opnieuw op. Ahmad: “Nederland is goed voor ons, de veiligheid in Syrië is erg slecht. Ik heb mijn familie en alles daar achter gelaten. Dat is moeilijk, maar we hadden geen andere keus. Er is een groot verschil tussen de veiligheid hier en het gevaar daar. Dus we bouwen ons leven nu hier op. Mijn kind groeit hier op, hij spreekt en schrijft Nederlands en bijna geen Arabisch. Daarom heb ik de Nederlandse nationaliteit aangevraagd en gelukkig ook gekregen!”

Instroomtraject voor vluchtelingen bij Achmea

​​​​​​​Ahmad volgde een cursus Nederlands in Amsterdam toen hij een oproep las op LinkedIn. Achmea bood een opleidingsprogramma aan voor vluchtelingen bij IT Security. Ahmad: Ik moest kiezen tussen school of gaan werken. IT-security heeft veel mogelijkheden in de toekomst en biedt veel kansen. Daarom heb ik op de oproep gereageerd. Daarna werd ik door Achmea uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in Apeldoorn. Best spannend, ik had nog niet voldoende ervaring met de Nederlandse cultuur en ik sprak ook nog niet goed Nederlands. Gelukkig had Achmea een vertaler geregeld. Na het gesprek heb ik gesolliciteerd en ongeveer 2 weken later volgde er een uitgebreide sollicitatiedag. Ik vond het moeilijk, maar het liep uiteindelijk goed af, gelukkig!”

Kiezen voor werken bleek geen slechte keuze, want tijdens het werken leerde Ahmad toch Nederlands via zijn collega’s. “Ik spreek het misschien nog niet perfect, maar het niveau waar ik nu op ben is niet slecht”.

​​​​​​​Ahmad startte met het traject, dat 1 jaar duurt. “Ik moest van alles leren over security. Maar eerlijk gezegd, het was niet zo moeilijk. Ik heb in Syrië een opleiding en een baan gehad in de ICT, alleen niet in ICT-security. Ik mocht bij IT Security een cursus volgen om meer te leren.” Werken en leren gaf een goed resultaat want Ahmad kreeg na afloop van het jaar een verlenging aangeboden, met de intentie dit om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd


De verschillen

Ahmad“Er is een groot verschil tussen de werkomgeving in Nederland en in mijn land. Ik vind het hier beter dan in Syrië. Daar moet je al goede werkervaringen hebben om een baan te krijgen en de eerste drie maanden moet je alles zelf uitzoeken en leren. Bij Achmea gaat het heel anders, in de eerste week kreeg ik van mijn leidinggevende toegang tot het kennisportaal.”

Als je werkt in Syrië voor een bedrijf ben je direct verantwoordelijkheid voor je taak. Hier ligt de verantwoordelijkheid vaak bij de hele afdeling en niet alleen bij jezelf. Ahmad moest daaraan wennen: “In mijn land kennen wij geen samenwerken, hier is samenwerken juist belangrijk. Bij Achmea kun je overleggen met collega’s en ook naar een oplossing vragen. Dat vond ik in het begin echt moeilijk, ook vanwege mijn Nederlandse taalniveau. Ik had wel een buddy die me hielp met alle vragen die ik had en ik kreeg ondersteuning van mijn andere collega’s. Ik mocht ook vragen in het Engels stellen. Stap voor stap heb ik geleerd hoe IT Security werkt, hoe de cultuur in Nederland en bij Achmea in elkaar zit. De Nederlandse cultuur is heel moeilijk. Echt niet normaal.”


Veel praten en vragen

“Toen we op kantoor waren, nog voor de corona situatie, gebruikte ik de pauzes om te praten over de Nederlandse cultuur, om het beter te begrijpen. Elke dag samen met een collega even een rondje lopen en het erover hebben. Als ik graag iets wilde maken of doen vroeg ik hoe zij daarover dachten. Andersom vroegen collega’s aan mij of ze het wel moesten zeggen als ik iets niet goed deed. Of het dan niet te veel voor me werd. Maar ik wilde dat juist wel, want ik wist veel nog niet en ik wilde alles begrijpen. Daardoor vind ik het op dit moment ook niet moeilijk meer. Ik doe mijn werk voor 100 procent, ik heb geen problemen. Ik draai volledig mee in het rooster van het Cyber Defense Center (CDC).”

Ahmad“Ik vernam dat Achmea bezig is met een programma voor vluchtelingen, genoemd Refugee Talent Hub. Vluchtelingen zijn normale mensen, die net als ik graag willen werken. Wij hebben wel een klein probleem met taal en met cultuur, maar we hebben ook goede opleidingen gehad en kunnen werken in verschillende omgevingen. Wij willen graag de kans krijgen op een goede toekomst. Als er weer een traject komt bij Achmea met vluchtelingen, help ik graag mee.”

Benieuwd geworden naar het traject? Neem een kijkje op onze pagina over het Nieuwkomerstraject IT !

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!