Nieuws

'Kom je ook op ons feestje?'

Sylvia Wools

Corporate Recruiter Sylvia Wools neemt je in deze blog mee in de wereld van waardevrij selecteren. Hoe doet ze dit en wat is haar mening hierover?

”Iedereen heeft het wel eens: een feestje waar je op de gastheer/-vrouw na (bijna) niemand kent. Je gaat er heen, komt de kamer binnen en je sluit ergens aan. Die keuze maak je deels bewust, maar voor een groot deel ook onbewust. Je hebt deze keuze waarschijnlijk gemaakt op basis van indrukken die je kreeg toen je binnen kwam.

In recruitmentland blijkt dit niet anders. Er zijn onderzoeken dat een recruiter gemiddeld 6 seconden aan een cv besteed. Op basis daarvan zouden we als recruiters bepalen of jij op ons feestje uitgenodigd wordt. Dat is natuurlijk ontzettend kort. En dat kán niet objectief zijn. Dus willen wij dat bij Achmea anders doen. Sterker nog, we willen dat niet alleen, het moet ook!”

Slim én eerlijk: waardevrij recruitmentproces

”We zijn allemaal geneigd om keuzes te maken op basis van de ‘similar-to-me’ bias: dezelfde school/werkgever, fan van dezelfde voetbalclub/muziekstijl of misschien een paar dezelfde uiterlijke kenmerken. Op deze manier hebben we voorkeur voor mensen die op ons lijken, want daar kunnen we het meestal goed mee vinden. Dat is commercieel gezien niet handig, aangezien meer diversiteit leidt tot meer innovatie, betere klantbediening en besluitvorming, maar bovenal is het niet eerlijk.

Om iedereen dezelfde, gelijke kans te geven op de arbeidsmarkt zullen we door een andere bril moeten kijken. In recruitment termen: waardevrij werven en selecteren. Alleen op die manier zorgen we ervoor dat iedereen uitgenodigd wordt om te solliciteren. En alleen op die manier kunnen wij een afspiegeling zijn van de maatschappij. Die maatschappij waar wij als verzekeraar midden in staan.”

Maar… hoe dan?

”Nadat onze collega Siham haar plan heeft gepresenteerd bij de Raad van Bestuur, was er direct commitment op het hoogste niveau. Hierdoor is het niet alleen een ‘HR-feestje’; directieleden, managers en HR-collega’s zijn getraind op multicultureel vakmanschap. En dat gaat breder dan etniciteit; een Tukker denkt en doet heel anders dan een Amsterdammer. Net zoals millenials en generatie X anders in het leven staan. Je leest het al; lekkere stereotyperingen.

Nu alle (oké, eerlijk: de meeste) collega’s overtuigd zijn van het belang van diversiteit, kunnen we pas écht kijken naar waardevrij selecteren. Want spreken we in ons werving- en selectieproces wel iedereen aan? Hoe laten we zien dat we oog hebben voor iedereen met onze diversiteitsdagen, stilteruimtes en halal eten in ons bedrijfsrestaurant? En hoe zorgen we dat we mensen aannemen die de beste kandidaat zijn voor de baan, ook al lijken ze niet op ons?”

Wrijving geeft glans

”Het gesprek hierover voeren is stap 1: als een mannelijke kandidaat een vrouwelijke gesprekspartner geen hand geeft, zijn we geneigd dit vanuit onze Nederlandse cultuur als ‘respectloos’ te zien. Dat is dus niet zo. Sterker nog: het getuigt juist van respect. Niemand kan op basis van deze eerste indruk bepalen of dit de beste kandidaat is voor deze baan. Wat we wel kunnen doen? Het gesprek hierover voeren. Want elk individu vindt hier iets van, en dat is ook een ieders recht. Die wrijving kun je dus maar beter hebben met elkaar, zodat iedereen in de rest van het gesprek kan shinen.”

Analyseren, brainstormen, testen en… durven!

”Maar met meer dan 1000 vaste vacatures per jaar, kunnen we niet op elk sollicitatiegesprek invloed uitoefenen. We zullen dus structureel iets anders moeten doen, waar we die invloed wel hebben. Als recruiter kunnen wij het verschil maken in het proces en de middelen van werving en selectie. Denk aan het neutraler schrijven van vacatureteksten en het selecteren op basis van wat er écht toe doet.

En vooral: durven. We zijn er nog lang niet. Maar we durven wel anders naar ons proces te kijken. We durven te laten zien wat we al wél hebben. Zodat iedereen -ook jij!- zich welkom voelt op het feestje. Ons feestje.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!