Nieuws

Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit?

Eva van den Berg

Je hoort het op de radio en Spotify en leest het op Nu.nl; Achmea is op zoek naar professionals die de toekomst een stap voor zijn. Binnen Achmea houden we ons bezig met de vraagstukken van de toekomst; Is die zelfrijdende auto straks ook zelf aansprakelijk, zit oma te wachten op een mantelzorg robot en heb je straks ook een papadag om je vader te verzorgen? Maar hoe zien die vraagstukken er in de praktijk uit? Eva van den Berg (Business Development Manager bij Centraal Beheer) schetst hoe de financiële situatie er in de toekomst uit gaat zien.

Als het aan Van den Berg ligt, draait het bij een moderne verzekeraar niet alleen om het verkopen van producten, maar net zo goed om het bieden van brede dienstverlening. Bij Achmea willen we jou in je leven ondersteunen.

"Mijn werk raakt veel maatschappelijke ontwikkelingen die ik interessant vind."

Welke onderwerpen spelen een grote rol in jouw werk?

“Dat is heel uiteenlopend: van het ontwikkelen van een app die mensen helpt bij vraagstukken met een financiële component tot het nadenken over het vergroten van het pensioenbewustzijn in Nederland. Ook ben ik bezig met het ontwikkelen van oplossingen die inspelen op grote levensgebeurtenissen, zoals het krijgen van een eerste kind of het overlijden van een naast familielid. Welke problemen ervaren mensen en hoe zouden wij daar een oplossing voor kunnen bieden?”

Hoe willen jullie die mensen ondersteunen?

“Die app die ik noemde, is een goed voorbeeld. Met behulp van je banktransacties kunnen we een overzicht maken van je financiële situatie en geven we inzicht in terugkerende patronen. Van daaruit kunnen we bepaalde handelingsperspectieven bieden. In plaats van de app ergens op een zolderkamertje te ontwikkelen, gaan we drieënhalve maand in nauw contact met vijftig klanten kijken welke behoeftes ze hebben en welke richting de app op moet. Het is belangrijk om je constant af te vragen of de producten die we hebben bedacht nog wel de juiste oplossingen zijn voor de problemen die mensen nu ervaren.”

"Er is ontzettend veel informatie over pensioenen beschikbaar, maar toch doen mensen er weinig mee"

Houd jij je ook bezig met het pensioen?

“Tot voor kort hield ik me helemaal niet met het pensioenvraagstuk bezig. Sterker nog: ik wist er niets vanaf, net als heel veel van mijn generatiegenoten. Nu neem ik met een groep van tien collega’s binnen Achmea deel aan een oudedagsvoorziening-challenge waarbij we uitzoeken hoe we het pensioenbewustzijn in Nederland kunnen vergroten. Daar zitten mensen bij die dagelijks met pensioenen bezig zijn, maar ook millennials zoals ik die met een innovatieve blik naar het onderwerp kijken. Die combinatie is super interessant.”

Wat zijn de grootste inzichten op het gebied van pensioen

“Er is ontzettend veel informatie over pensioenen beschikbaar, maar toch doen mensen er weinig mee. De vraag is hoe je dat gedrag kunt veranderen. We zijn met millennials in gesprek gegaan over grote levenskeuzes. Die vinden veelal plaats rond het moment dat ze beginnen met werken en in de jaren daarna. Veel van hen vinden het moeilijk om ver vooruit te kijken en de consequenties van hun keuzes te overzien. Bovendien is de arbeidsmarkt snel aan het veranderen; mensen hebben steeds vaker een flexibel dienstverband en moeten zelf hun pensioen en verzekeringen regelen. Ik zou het interessant vinden om werkgevers waar niet standaard voor pensioen wordt gespaard te stimuleren om met hun werknemers in gesprek te gaan over de financiële keuzes die ze maken zodat zij in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan.”

"Als gevolg van toenemende individualisering en technologisering wordt er van werkenden steeds meer zelfredzaamheid verwacht"

Waarom zijn Nederlanders financieel steeds meer op zichzelf aangewezen?

“Ik denk dat er als gevolg van verschillende bewegingen zoals de toenemende individualisering en technologisering steeds meer zelfredzaamheid verwacht wordt. Tegelijkertijd zorgt de flexibilisering van arbeid voor een bepaalde vorm van onzekerheid in ons leven. Dat heeft invloed op ons langetermijndenken. Veel mensen van mijn generatie vinden het moeilijk om verder dan vijf jaar vooruit te kijken. Maar als je over twintig jaar een potje geld wilt hebben, is het wel slim om op een bepaalde manier te gaan investeren. Op het snijvlak van die ontwikkelingen ligt een hele mooie kans voor Centraal Beheer om mensen te helpen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat een verzekeraar die met zijn dienstverlening echt relevant weet te zijn in het leven van mensen daar vanzelf commerciële waarde uit kan halen. Ik had nooit verwacht dat ik bij een verzekeraar zou gaan werken, maar er gebeurt nu gewoon heel veel in de branche. Als je het leuk vindt om met die veranderingen bezig te zijn en daarover na te denken, dan zit je echt op de goede plek binnen deze sector.”

Ben jij de toekomst een stap voor en zie jij een carrière bij de grootste verzekeraar wel zitten? Ga naar de vacaturepagina!

Op de hoogte blijven van Achmea en alle vacatures?  Volg ons op InstagramFacebookLinkedIn óf Twitter!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!