Nieuws

Podcast #17 – De psychologie achter het projectmanagement

Vraag jij jezelf wel eens af: hoe houd ik mijn werk leuk? En hoe blijf ik me ontwikkelen binnen mijn werk? – if so – Lees en dan snel verder. Collega Marcella vertelt hoe zij dat aanpakt. Ze is projectmanager IT Operations bij Achmea en met een achtergrond in de klinische psychologie, is het misschien niet heel verwonderlijk dat ze continue naar haar eigen zelfontwikkeling kijkt.

Marcella: “Klinische psychologie is erg interessant, maar gaandeweg de studie kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat ik er nog niet aan toe was om mensen met een psychische stoornis of andere problemen te kunnen helpen. Daarom ben ik gaan zoeken in mijn directe omgeving welke andere banen er waren waar ik aan de slag zou kunnen gaan. Als klein meisje was ik al gefascineerd door de grote telefoon die bij Centraal Beheer voor de deur stond en toen zag ik dat er daar een vacature voor een Young Talent Project Manager openstond.”

Checklist

“Ik hou van het opstellen van plannen en daarop sturen doe ik ook heel graag: je zou mijn checklist moeten zien van klussen in huis die ik maak. Ik ben het gewoon gaan doen en inmiddels ben ik al 3,5  jaar werkzaam bij Achmea. Daar begeleid ik projecten op basis van een bepaalde scope die we moeten gaan realiseren, dus concreet betekent het dat we een nieuw platform willen neerzetten of er moet infrastructuur vernieuwd worden. Ik stel dan een plan op met de teams en zorg ervoor dat dat allemaal geaccordeerd wordt. Dan gaan we uiteindelijk over naar de uitvoering en zorg ik dat we daar de statuschecks doen.”

“Er zijn stevige deadlines en er zit aardig wat druk op, dus je hebt zeker een tijdsplanning die die je moet halen en bepaalde doelstellingen. Als klap op de vuurpijl heb je ook nog eens dat je binnen de budgetkaders moet blijven. We doen zoveel mogelijk om er binnen te blijven en bij te sturen waar nodig. Ik doe dat natuurlijk allemaal niet alleen, maar met de mensen in mijn omgeving of een projecteigenaar die is betrokken. Het draait uiteindelijk om klanten helpen en het gaat om verzekeringen, maar IT is een heel grote factor daarin. Het fundament is heel belangrijk en daaraan een bijdrage leveren, vind ik heel interessant.”

“We hebben binnen het bedrijf een roadmap en projectportfolio die op elkaar uitgelijnd zijn. Alle projecten komen binnen via mijn teammanager. Er wordt dan gekeken naar welke werkgebieden goed passen (red: bij één van de projectmanagers) en wat iemands specialiteit is. Zo zijn er een paar mensen in het projectmanagement team die heel veel kennis hebben over infrastructuur en een paar collega’s die heel veel kennis  hebben over platforminrichting. Ik heb wel ervaring met infrastructuur en met security, maar het zijn vooral de meer proces gerelateerde projecten die goed bij mij passen.“

Kennisopbouw bij projectmanagement

Veel projecten hebben te maken met de cloud-firststrategie van Achmea. “Alle migraties die men nu start, worden in principe in de cloud neergezet. Daarom zijn we nu bezig met een project om die migraties naar de cloud te vergemakkelijken, zoals verbetering van het netwerk, enzovoort. Inmiddels heb ik wel tien tot vijftien projecten onder mijn hoede gehad, die iemand anders dan bijvoorbeeld afmaakt, zodat ik weer een nieuw project kan oppakken.”

Soms zou ze willen dat er wat minder geschoven werd: “Je wilt zoveel mogelijk kennisopbouw van een project bij dezelfde mensen houden, maar je kunt het niet altijd voorkomen. Soms moet je wel wat schuiven, omdat het nieuwe project bijvoorbeeld makkelijker past bij mij. Ik ben bijvoorbeeld heel gestructureerd en perfectionistisch. Mijn sociale vaardigheden zijn ook zeker een belangrijke factor in dit verhaal, omdat ik bepaalde gevoeligheden in een gesprek kan weerleggen.”

Wat bij projectmanagement misschien wel helpt, is Marcella’s achtergrond in de psychologie. “Ik denk eigenlijk dat het andersom is. Ik denk dat ik psychologie ben gaan studeren, omdat ik die sociale voelsprieten heb. Er zijn wel bepaalde manieren van benaderen die ik vanuit die opleiding in mijn werk gebruik. Zo zijn er mensen die op een bepaalde manier reageren als je ze bijvoorbeeld erop aanspreekt dat ze iets niet goed hebben gedaan en ik weet dan al dat dat in een groep niet werkt. Bijvoorbeeld omdat ze dan dus volledig kunnen dichtklappen en wat ik dan in dat geval doe, is iemand later nog één-op-één erover spreken.”

Praten is ontwikkelen

“Iedereen is anders in zijn werkwijze en ik zie dat sommige mensen een stuk directer zijn dan anderen. Ik werk wel met veel van dezelfde persoonlijkheden, want ik kom toch wel vaak bij dezelfde mensen uit die iets moeten oppakken. Mijn sociale vaardigheden helpen best wel: soms verbazen mensen zich over hoeveel ik weet van onze eerdere gesprekken.” Bovendien helpt het goed kunnen onthouden ook inhoudelijk in haar werk. “Je moet goed het gesprek aangaan met aandragers van een bepaald project. We zijn echt met heel veel specialisten in ons vakgebied. Zij hebben zoveel kennis in huis dat ik graag, voor een begin van het project, nog een keer even met ze ga zitten om te zorgen dat we de werkzaamheden doorlopen en ik weet hoe alles aan elkaar linkt.”

“Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je mee kunt komen en dat betekent dat je heel veel moet doorvragen naar de logica, maar ook snapt hoe dingen werken, want je moet ze zelf ook kunnen uitleggen. Zo zorg ik dat ik me blijf ontwikkelen: met mensen blijven praten in mijn vakgebied, blijven doorvragen en bijvoorbeeld trainingen volgen. Ik probeer verder zoveel mogelijk mezelf te zijn. Het is echt belangrijk om bij je persoon te blijven.”

Hoe je zelf in het projectmanagement aan de slag kunt gaan

Heeft Marcella’s interview jou enthousiast gemaakt over de mogelijkheden binnen het IT projectmanagement? Achmea helpt je graag de mogelijkheden verkennen om zelf als projectmanager aan de slag te gaan. Check de vacatures of neem vrijblijvend contact op.

Komende donderdag komt er weer een nieuwe podcast aflevering online. Check alle uitzendingen hier.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!