Nieuws

Podcast #19 – Wat doet een Azure Cloud Engineer?

‘De cloud’. Bij TechGirl hebben we er al veel over gezegd en geschreven, met name over hoe je dat zelf gebruikt, in je vrije tijd bijvoorbeeld. Maar hoe zet je dat zakelijk gezien slim in? En bovenal: hoe doe je dat veilig? Lisanne is goed op weg om op dat gebied een expert te worden. Als Azure Cloud Engineer bij Achmea is ze daar dagelijks mee bezig…

Azure is een clouddienst van Microsoft. Het biedt diensten aan om bijvoorbeeld je datacenter neer te kunnen zetten in de cloud. Door het gebruik van de Azure cloud ligt het beheer van de fysieke servers bij Microsoft. Zij zorgen op dat gebied ook voor de security.

Als we Lisanne mogen geloven biedt Azure ontzettend veel diensten aan. Je kunt die componenten als bouwblokken gebruiken om jouw beoogde oplossing neer te zetten. Dit gaat van websites, tot Artificial Intelligence, tot data oplossingen. Als Cloud Engineer werk je enerzijds aan het neerzetten van de Azure componenten en anderzijds werk je aan het fundament, het datacenter in de cloud. Op het gebied van componenten maakt het team van Lisanne templates van de Azure diensten die voldoen aan de security en functionele eisen van Achmea.

Cloud Engineers

Lisanne: “Wij zorgen dat er bouwstenen klaarliggen en dat die alleen nog maar gebruikt hoeven te worden door de teams om ons heen. Teams kunnen deze bouwblokken afnemen en samenstellen tot de juiste oplossing voor de klant.”

In code staat volledig uitgeschreven hoe verschillende diensten, servers en netwerken met elkaar horen te praten. “Mocht er iets stukgaan, dan kunnen we dat met een klik op de knop allemaal weer terugzetten. Er wordt ook elke nacht of week of in een bepaald ritme getest of alles nog werkt zoals het hoort. Het is leuk om het allemaal te programmeren en zo netjes mogelijk neer te zetten. Ik vind dat het leukste onderdeel: zien dat het werkt of uitzoeken hoe je iets het meest efficiënt kan neerzetten. Het is ook belangrijk werk, want als er iets omvalt dan heeft dat veel invloed op het bedrijf.”

Veel leren

Lisanne vindt dat er nog veel te leren valt. Zo zou ze nog graag veel meer leren op het gebied van het fundament en security-gebied. Ze meent dat je binnen Achmea ook veel van elkaar kunt leren, zowel als individu als teams onderling. Lisanne: “Teams die relatief nieuw zijn in Azure proberen we een vliegende start te geven om hun oplossing zo goed mogelijk neer te kunnen zetten in Azure.”

In eerste instantie was het helemaal niet Lisanne’s bedoeling om de IT in te gaan. “Ik studeerde technische geneeskunde, maar ik merkte gaandeweg dat het me helemaal niet lag. Ik had alleen geen idee wat ik wel wilde. Als afstudeerstage ben ik bij een epilepsiecentrum aan de slag gegaan. Daar verdiepte ik me vooral in de signaalanalyse en daar maakte ik de klik: ik moet toch iets richting programmeren gaan doen. Uiteindelijk ben ik via Calco bij Achmea terechtgekomen en heb ik daar dankzij collega’s van Achmea veel geleerd over het werk en zo ben ik gekomen waar ik nu sta.” Learning on the job dus!

Hoe je zelf als Azure Cloud Engineer aan de slag gaat

Heeft Lisanne’s verhaal jou enthousiast gemaakt over de mogelijkheden van Azure? Achmea helpt je graag de mogelijkheden te verkennen om als Azure Cloud Engineer aan de slag te gaan. Check de vacatures of neem vrijblijvend contact op voor alle vragen over het vak.

Wil jij collega worden van Lisanne? Neem dan contact op met Tamar Noordermeer via [email protected] of bel, app, sms naar: +31613333614.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!