Nieuws

Podcast #21 – Hoe een varkensdiëtist, Test Automation Specialist werd

Mirije voelt zich als een vis in het water op haar werk: ze is Test Automation Specialist bij Achmea. In eerste instantie ging haar carrière een heel andere kant op, want ze hield zich bezig met de voeding binnen de varkenshouderij. In deze aflevering vertelt ze hoe ze bij Achmea terechtkwam en wat haar baan precies inhoudt.

“Een tester helpt bij het testen van een website. Denk bijvoorbeeld aan een webpagina over hypotheken afsluiten of een rekening openen. Dat moet mooi worden gebouwd, maar je moet ook iemand hebben die de werking controleert. Dat niet alleen: je moet ook checken of 16-jarigen niet opeens een hypotheek kunnen afsluiten. Je kunt handmatig door een website heen klikken. Een Test Automation Specialist automatiseert die tests.” Geen repeterende handelingen dus, en ook biedt het veel meer consistentie, als we Mirije mogen geloven.

Test Automation Specialist

Toch kan niet alles automatisch. “We hebben verschillende manieren van testen en gebruiken die ook. Als er een nieuw onderdeel van de website is gebouwd, dan wil je er zelf ook wel een keer doorheen lopen: wat kan ik tegenkomen, hoe ziet het eruit? Het wordt toch gebouwd door mensen en wij maken wel eens menselijke fouten. Daarom is het belangrijk om ook handmatig te checken, want dat is nooit 100 procent hetzelfde als wat een geautomatiseerd systeem doet.”

Bij Achmea, waar Mirije werkt, is er een systeem gemaakt, een raamwerk, dat wordt gebruikt bij het testen. Selenium zoals dat heet, wordt door het team van Mirije gebouwd en beheerd. “We bouwen de elementen, de bouwblokjes die andere testers gebruiken.” Heel efficiënt, want zo hoeft niet elke test van nul te worden opgebouwd, maar is er een basis om mee verder te werken. Best verantwoordelijk werk, als we het zo mogen zeggen. Hoe kom je eigenlijk in zulk werk terecht?

Mirije: “Ik heb de HAVO afgemaakt en daarna ben ik naar het HBO gegaan. Daarna heb ik nog een verkorte opleiding tot docent gedaan. Daar was uiteindelijk te weinig werk in, dus heb ik een baan aangenomen als een soort diëtist voor varkens. Ik moest zorgen dat varkens in de varkenshouderij de optimale verhouding kregen qua eten: enerzijds om te groeien in gewicht, maar ook om te zorgen dat de varkens gezond bleven. De varkenshouderij is echt een mannenwereld, maar wel een stuk harder (dan de IT), omdat er weinig geld wordt verdiend. Ik voelde me daar drie jaar niet meer prettig bij.“

Van varkens naar verzekeringen

Al gauw besloot Mirije dat ze iets anders wilde doen, waarna ze na een korte omweg bij Achmea terechtkwam. “Ik begon als tester, maar ik had op een gegeven moment wat meer uitdaging nodig. Ik dacht na over waarom je al dat testen toch handmatig wilde doen, want dat kon toch sneller als ik het zou automatiseren? Uiteindelijk gingen externen zich ook wat meer bemoeien met de testautomatisering en konden we samen sparren over problemen waar we tegenaan liepen. Superinteressant. Wat volgens mij helpt, is dat ik niet ga zitten wachten tot er iets gebeurt.”

Het is natuurlijk wel nogal een ommezwaai van de varkenshouderij naar een verzekeraar. “Ik voelde me bij Achmea heel welkom en ik vind de informele sfeer heel fijn. Zelf ben ik niet het type om in een pak rond te lopen. Ik werk bij de tak Financiële Diensten, en je zou misschien denken dat dat saai is, maar ik vind het juist heel boeiend. Je leert nieuwe dingen, dat is ook handig als ik straks zelf een keer een hypotheek ga afsluiten. Het is ook echt een baan waarin je veel leert en dat is perfect voor bij, want ik ben vrij snel verveeld. Ik heb het echt nodig om continu in het diepe te worden gegooid.”

Er komt veel op Mirije af, maar ze geniet ervan. “Het is heel veel, maar je moet het soms gewoon even over je heen laten komen. Achmea is als bedrijf zo groot, eigenlijk is er voor iedereen wel iets leuks te vinden. Ik raad andere vrouwen ook zeker aan te kijken of er traineeships zijn, want dat kan je ook op de goede weg zetten.”

Hoe je zelf als Test Automation Specialist aan de slag gaat

Heeft Mirije’s verhaal jou enthousiast gemaakt over de mogelijkheden van testen? Achmea helpt je graag de mogelijkheden te verkennen om als Test Automation Specialist aan de slag te gaan. Check de vacatures hier of neem vrijblijvend contact op voor alle vragen over het vak.

Wil jij collega worden van Mirije? Neem dan contact op met Mark Jonker via [email protected] of bel, app, sms naar: 06 83 49 9902.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!