Samen met de klant een strategie uitzetten

Arno Koopman

Alweer 23 jaar geleden begon Arno zijn loopbaan bij Stichting Achmea Rechtsbijstand

Terugkijkend een geweldige periode met veel afwisseling en uitdagingen. In die periode heb ik op diverse vestigingen in het land, binnen verschillende rechtsgebieden, gewerkt. Als beginnend jurist leer je daar ongelofelijk veel van. Inhoudelijk uiteraard, maar ook over jezelf, hoe je tegen het vak aankijkt en waar je sterke punten liggen.

Het contact met de klant vind ik het allerleukst

Achterhalen wat iemand echt dwars zit en daar een oplossing voor vinden. Ik ben dan ook meer een rechtshulpverlener dan een procestijger. Tijd nemen voor je klant en samen een strategie uitzetten geeft me meer voldoening dan uren schrijven. Zo had ik laatst een zaak over de oplevering van een prefab nieuwbouwwoning. Een zaak die vrij complex lag, mede doordat de verhouding met de aannemer flink verstoord was. Daar moet je dan echt eerst aandacht aan besteden voordat je de zaak juridisch kunt ontrafelen. De woning bleek niet waterdicht, werd te laat opgeleverd en door andere materialen te gebruiken was er afgeweken van de overeenkomst. Dus met de klant besproken hoe we dit stapsgewijs met de grootste kans van slagen konden oplossen. Inmiddels is er een overeenkomst bereikt over twee van de drie zaken. Maar belangrijker nog, de klant heeft weer vertrouwen in de aannemer en verheugt zich op de oplevering.

Waar haal je nog meer plezier uit in je werk?

Het verbeteren en innoveren van onze dienstverlening. Zo ben ik op dit moment betrokken bij een pilot om ‘mediation’, als product, binnen onze organisatie op te zetten. In eerste instantie alleen voor die zaken waarbij de wederpartij ook bij ons aangesloten is. Daarmee voorkom je de discussie over een eventueel tegengesteld belang. Zelf heb ik de mediation opleiding gevolgd en merk in conflictsituaties dat het individu veel meer ruimte krijgt om deel van de oplossing te zijn. Dat verhoogt het kwaliteitsgevoel.

Daarnaast begeleid ik sinds vorig jaar nieuwe collega’s en hoop ik mijn enthousiasme voor dit vak aan hen door te kunnen geven. Op deze plek kun je echt wat voor de mensen betekenen en dat gaat echt verder dan een pittige brief schrijven over contractbreuk.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!