Nieuws

"Ik wil gewoon vijf dagen kunnen werken. Ook als moeder"

Linda Nieuwenhuizen

Er geldt een onbewuste norm voor werkende moeders in Nederland. Je moet zo veel mogelijk werken én altijd beschikbaar zijn voor je kind(eren). #Eachforequal is het thema van Internationale Vrouwendag. Mag je zijn wie je bent? En mag je kiezen wat je wilt? Senior manager Linda Nieuwenhuizen (34), vertelt in het boek 'Spuug op je blouse' over haar persoonlijke keuze om als moeder fulltime te willen werken.  

Linda, hoe dacht je over de combinatie moederschap en werk voordat je moeder werd?

“Toen ik zwanger was van mijn zoon, inmiddels 2 jaar geleden, dacht ik, dat ik net zoals de meeste vrouwen om me heen vier dagen wilde werken. Mijn partner zou ook een dag minder gaan werken en zo voelde het eerlijk verdeeld. Het is zo normaal om een dag minder te gaan werken zodra je een kind krijgt en dat kan goed binnen Achmea. Dit was een logische keuze.”

Maar toen je na je verlof aan het werk ging, wilde je toch iets anders?

“Ja, ik merkte al snel dat het niet ideaal was. Ik zat iedere avond achter mijn laptop en de nacht voor mijn vrije vrijdag sliep ik slecht, omdat mijn werk nog niet af was. Ik plande conference calls tijdens de slaapjes en had continu het idee dat ik te kort schoot, zowel in mijn werk als thuis. Ik gunde mezelf de tijd om er goed over na te denken en één gedachte bleef consequent terugkomen; Ik wil vijf dagen werken. Niet omdat het verwacht werd op mijn werk, want ik kreeg de ruimte om vier dagen te werken, maar echt omdat ik het wilde.”

Welke reacties kreeg je vanuit je omgeving toen je vertelde dat je geen vier, maar vijf dagen wilde gaan werken?

“Ik schrok van de reacties en begon me bijna te schamen voor mijn eigen wens. De reactie ‘op je werk ben je vervangbaar, maar je kind heeft maar één mama’, vond ik zo teleurstellend dat ik er buikpijn van kreeg. Het maakte het niet gemakkelijk om bij mijn eigen gevoel en keuze te blijven. Vooral het onbegrip in de blikken van mensen vond ik erg moeilijk. Het voelt zo krom. Vaders hoeven zich nooit te verantwoorden wanneer ze 40 uur of meer werken. Als moeder krijg je meteen een lading kritiek over je heen of is er onbegrip. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor moeders die ervoor kiezen om niet of minder te werken. Of dat nou vast is of tijdelijk.”

Waarom wilde je je verhaal delen in het boek Spuug op je blouse?

“Ik heb weinig vrouwelijke rolmodellen in mijn omgeving die een duidelijke keuze hebben gemaakt voor fulltime werken. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere vrouwen en werkende moeders die deze keuze (willen) maken. Maar ook voor vrouwen die bewust een andere keuze maken, ongeacht wat anderen denken. Door mijn verhaal te vertellen in het boek, geef ik daar zichtbaarheid aan. Je kunt fulltime werken én een goede moeder zijn. Toen ik weer vijf dagen ging werken, ontstond er juist meer ruimte om er echt te zijn voor mijn zoon. Het gevoel dat ik te kort schoot verdween. Fulltime werken maakt me een leukere en meer aanwezige moeder wanneer ik thuis ben. Ik vind dat iedere moeder zelf een keuze moet mogen maken of dat fulltime moeder zijn is, parttime werken of fulltime werken. En vaders trouwens ook.”

Heb je een tip voor managers die werken met zwangere vrouwen of kersverse ouders?

“Maak echt contact zodat je weet wat er speelt. Het is een open deur, maar je eigen aannames en verwachtingen kloppen niet altijd bij wat je medewerker nodig heeft of wil. Zo ging iedereen in mijn situatie ervan uit dat ik minder wilde werken, terwijl dat voor mij niet als het beste voelde. Voor sommige ouders zal het tegenovergestelde waar zijn. Het is als manager dus belangrijk dat je in deze periode, waarin zoveel verandert, ruimte biedt voor een gesprek en open vragen stelt.”

Lees het volledige interview met Linda in Spuug op je blouse. Het boek gaat over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk. 18 vrouwen delen hun ervaringen en 17 experts geven tips. Alle informatie en bestellen kan via www.inaheijnen.nl

Wil jij over deze thema’s praten? Schrijfster Ina Heijnen staat hier absoluut voor open en is te bereiken via: [email protected]

Interview door bedrijfsdoula en auteur Ina Heijnen
Foto: Linda Nieuwenhuizen in het boek Spuug op je blouse van Ina Heijnen.
Fotocredits: Lievelingfotografie  

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!