Nieuws

Stress ombuigen naar (werk)geluk

Marcel Reijmerink

Altijd ‘aan’ staan. Vooral niets missen en alle ballen in de lucht houden. Op je werk en privé. “En dan is het ineens opperdepop…”, zegt Marcel Reijmerink. Hij schreef er een boek over. Met, inderdaad, de titel ‘Opperdepop’. Lees zijn blog over stress, burn-out en uiteraard zijn boek.

“Als je kijkt naar werk en gezondheid zie je dat stress en burn-out de grootste rol spelen. Veel mensen hebben er last van. Allemaal heel logisch en dus verklaarbaar. We zitten middenin een ongekende digitale revolutie. Er wordt veel en steeds meer van ons geëist. Zowel in ons werk als maatschappelijk. Op een gegeven moment is de rek eruit. Ik zie het ook bij collega’s van mij bij Achmea. Gelukkig kun je stress ombuigen. Dat weet ik door mijn ervaringen als manager Gezond Werken.

Alles begin met inzicht

Als je weet hoe je met stress om kunt gaan, heb je veel gewonnen. Dan kun je jouw stress ombuigen naar geluk. Inzicht is dus ontzettende belangrijk. Binnen Achmea helpen we om dat inzicht te krijgen. We monitoren jaarlijks welke teams en collega’s stress ervaren. Daar proberen we gericht te helpen. Voor onze medewerkers zijn er Gezond Werken Pleinen. Op alle Achmea-locaties! Wekelijks zijn daar allerlei professionals die collega’s helpen met vragen en problemen. Er staan bijvoorbeeld psychologen, work/life coaches en bedrijfsartsen klaar. Ze beschikbaar voor alle werkenden binnen Achmea. Zelfs voor uitzendkrachten.

Onze aanpak werkt: veel preventie

Maar liefst 40 procent van alle afspraken worden vanuit preventie gemaakt. Dus niet vanuit een verzuimsituatie. Veel mensen onderkennen dus de klachten en trekken op tijd aan de bel. Bij zichzelf en daarna bij een professionele hulpverlener. Dat hoge percentage is echt uniek en bijzonder in Nederland! De medewerkers leren van onze professionals hoe zij zelf weer regie krijgen. En zo de stappen naar hernieuwd werkgeluk kunnen zetten.

Kennis niet voor onszelf houden

Blijkbaar hebben we de sleutel gevonden om medewerkers en dus ook bedrijven gezonder te krijgen. Die kennis houden we bij Achmea niet voor onszelf. Achmea vindt het dan ook prima dat ik boeken schrijf over relevante werkthema’s. Vorig jaar verscheen mijn eerste Achmea-boek: ‘Gezond door Werken’. Na verschijning ben ik door veel organisaties benaderd. Met de vraag om te vertellen over hoe wij binnen Achmea een en ander hebben neergezet. Win-win voor Achmea én voor mijzelf. En nu is er dus mijn tweede Achmea-boek: ‘Opperdepop; inzichten over stress, burn-out en werkgeluk.’

De goede dingen doen, dat is de essentie

Welke stappen dat zijn verschilt van persoon tot persoon. Maar de grote gemene deler is dat je probeert de goede dingen te doen. Dingen waar jij en je omgeving wat aan hebben. Dus ook in je privé-situatie. Neem daarom iedere dag even de tijd om te reflecteren of je inderdaad wel je energie in de goede dingen steekt. Hoe je dat doet is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mij is dat luisteren naar een stukje klassieke muziek. Met een nocturne van Chopin of een impromptu van Schubert kan ik mij even heel goed afzonderen. Plaats ik mijn drukke leven weer in het juiste perspectief. Zodat ik weer volop kan genieten van de mooie momenten van de dag.”

Marcel Reijmerink is manager Gezond Werken bij Achmea. Hij publiceerde in 2018 ook het boek ‘Gezond door werken. Een integrale benadering van verzuimmanagement’. En nu dus ‘Opperdepop’ (verkrijgbaar via Bol.com). Van origine is Marcel historicus. In die hoedanigheid schreef hij een tiental boeken.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!