Nieuws

"Supergaaf om te werken aan innovaties die bijdragen aan de gezondheid van mensen"

MOÄRA LIEUW-HIE

Klanten de weg wijzen naar de juiste oplossing doet ze het liefst. Eerst als consultant gezondheid management, sinds november 2021 als innovatiemanager bij Zilveren Kruis. Moära Lieuw-Hie krijgt er energie van om het klantprobleem te doorgronden en de juiste oplossing te bieden; of het nou het ontwikkelen van een innovatief idee is of het opbouwen van een vernieuwende samenwerking.

  “Het mogen werken aan innovaties die bijdragen aan de gezondheid van mensen vind ik niet alleen supergaaf maar ook enorm belangrijk. Want gezond kunnen leven zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn.” Het verhaal van Moära laat zien; bij Achmea ben je in eerste plaats iemand die vanuit talent én hart werkt aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Je maakt meer impact dan je misschien verwacht. Nieuwsgierig naar het #onverwachtveelimpact verhaal van Moära? Lees dan verder!  

“Om preventie verder te brengen moeten we meer bruggen bouwen en minder muren. Ik streef ernaar om meer samen te werken over verschillende domeinen heen!”


Risico’s nemen en durven falen

Binnen Zilveren Kruis staat preventie van gezondheidszorg hoog op de agenda. Het is één van de thema’s waar Moära zich mee bezighoudt als het gaat om innovatie. ‘’Bij innovatie wordt vaak gelijk gedacht aan de nieuwste technologieën, zoals robotica en kunstmatige intelligentie. Maar innovatie heeft een brede betekenis, het gaat om vernieuwen. Dit kan zijn het vernieuwen van je product of dienst of een heel proces, organisatie of systeem.


De ene innovatie heeft grotere gevolgen dan de andere

Dat is van tevoren niet altijd goed te voorspellen. Bij innoveren gaat het daarom ook om risico’s nemen. Het is belangrijk om te durven falen en daarvan te leren. Zonder falen geen succes. Ik heb het altijd interessant gevonden om nieuwe dingen uit te proberen. Uit nieuwsgierigheid en om ervan te leren. En dit probeer ik ook toe te passen in mijn werk.’’


Niet tegen laten houden: waar verandering is, is weerstand

Maar Moära laat zich niet zomaar tegenhouden en ziet het eerder als een leuke uitdaging. Als bruggenbouwer brengt ze verschillende werelden dichter bij elkaar. “Organisaties zijn vaak ingericht op hun huidige business model. Dit betekent dat ook de organisatiestructuur, werkwijze, processen en cultuur niet altijd gelijk zullen passen bij de nieuwe innovaties. En wat ik nu probeer te doen is het management en collega’s structureel in een eerder stadium te betrekken bij de ideeën die we genereren in onze innovatiefunnel. Bij het management komt expliciet eigenaarschap te liggen en de collega’s kunnen meedenken in hoe de innovatie uiteindelijk moet landen. En dat klinkt soms heel simpel, maar in de praktijk kan nog wel eens weerstand ontstaan.


Het is mijn taak om mensen te enthousiasmeren en in beweging te krijgen voor een innovatie

Dit vraagt doorzettingsvermogen als ik ergens in geloof. Het zorgt voor meer draagvlak en dat is ontzettend belangrijk om innovaties ook op te kunnen schalen en succesvol te integreren in onze organisatie. ” Niet altijd makkelijk om innovaties te implementeren in een grote organisatie. Maar volgens haar collega’s faciliteert Moära hierin door middel van verbinding en goed kunnen aanvoelen wat anderen nodig hebben om de innovatie verder te brengen. Ze weet goed de balans te houden tussen inhoud, het proces en het menselijk aspect.


Mooiste dingen tot bloei

Voor maatschappelijke opgaven zoals preventie, is volgens Moära meer nodig dan alleen een innovatief product. Er moet ook verandering komen in huidige processen, werkwijzen en systemen die verder gaan dan onze eigen kaders. “Om preventie verder te brengen moeten we meer bruggen bouwen en minder muren. Ik streef ernaar om meer samen te werken over verschillende domeinen heen. En waar energie zit om samen bij te dragen aan een gemeenschappelijk goed, komen de mooiste dingen tot bloei.”


Samen met de gemeente Amsterdam zette ze een pilot op

Voor 100 burgers met een lage sociale economische status. Met een leefstijlprogramma van 5 maanden werden deze burgers geholpen met het stimuleren van een gezondere leefstijl. Een mooie samenwerking tussen Gemeente Amsterdam en Zilveren Kruis, het sociaal domein en het zorgdomein.


Het zijn vooral de resultaten die Moära trots maken

“In de sportschool in Amsterdam waar we de pilot hebben gedaan, sprak ik een aantal deelnemers. Door het programma zijn ze zich beter gaan voelen, eten ze gezonder en bewegen ze meer. Dat vind ik geweldig aan mijn werk. Want in mijn ogen is gezondheid het belangrijkste goed in een mensenleven. Gezond zijn betekent meedoen in de maatschappij, genieten van mooie momenten met familie en vrienden, vrije tijd naar eigen inzicht invullen zonder zorgen. Maar gezond zijn is geen vanzelfsprekendheid. Maar dat zou het wel moeten zijn. Het is mijn ambitie om de gezondheidsverschillen in onze samenleving te verkleinen.”


“Gezond kunnen leven zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Het is mijn ambitie om de gezondheidsverschillen in onze samenleving te verkleinen”


Anders kijken naar de wereld

Daar komt direct een belangrijke waarde van Moära om de hoek kijken: gelijkheid. Ze groeide op in een multiculturele omgeving, met verschillende culturele achtergronden en verschillende geloofsovertuigingen in haar vrienden- en familiekring. “Het meest interessante vind ik hieraan dat iedereen zo anders kan kijken naar de wereld, maar elkaar wel accepteert zoals die is. En dit inspireert mij enorm, het voedt mij in mijn denken en hoe volgens mij de wereld in elkaar zou moeten zitten.


Ik heb door mijn omgeving geleerd dat er meerdere waarheden zijn

En dat voor één probleem verschillende oplossingen kunnen bestaan.” Een mooie basis waarmee ze toegankelijk is en een vertrouwde en veilige werksfeer creëert. “Ik denk niet graag in hokjes. Ik zie de persoon zoals die is. Elk persoon is anders en daarom oordeel ik niet snel.”


Alle ingrediënten in huis

Wat de toekomst brengt? Waar Moära over 10 jaar staat, weet ze nu nog niet. “Ik zit nu goed op mijn plek, ik mag experimenteren, krijg ruimte om te innoveren. Ik leer nu veel over verandermanagement en mensen meekrijgen in verandering om innovaties tot een succes te brengen. Een functie waar ik bewust voor heb gekozen. Door bewust na te denken wat ik nog wil leren. Wat zal mijn toegevoegde waarde zijn in deze rol? En op basis daarvan probeer ik altijd keuzes te maken in mijn carrière. Ik vind het in ieder geval belangrijk om mezelf en anderen te blijven uitdagen. Uitdagingen maken het leven interessant. En het overwinnen ervan maakt het leven zinvol.”


Kom ook veel impact maken!

Moära draagt vanuit haar rol bij aan waar Achmea voor staat: Duurzaam Samen Leven. Een samenleving waarin iedereen meedoet en plezierig én gezond met elkaar leeft.


Wil jij vanuit jouw talent én hart ook bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Bekijk onze vacatures en solliciteer. Eerst meer weten? We staan altijd open voor een (digitaal) bakkie☕! 

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!