Nieuws

Talent dat ben je niet, dat heb je!

Eipie Bonnema

Een mooi buzzwoord; talentontwikkeling. Veel organisaties spreken erover. Maar wat is talent precies en wat houdt talentontwikkeling nou precies in? In deze blogreeks van 8 blogs laten wij jou zien hoe Achmea kijkt naar talent én wat talentontwikkeling voor ons betekent. Eipie Bonnema, Beleidsadviseur Talentontwikkeling en Inzetbaarheid bij Achmea trapt de reeks af.

Na mijn studie begon ik als HR-adviseur bij Interpolis om het vak te leren. Ik vond het een mooie startersfunctie en was van plan daar het vak te leren en daarna weer uit te stromen naar een nieuwe uitdaging bij een ander bedrijf. Dat plan is in het water gevallen😉. We zijn inmiddels bijna 20 jaar verder en ik werk hier nog steeds. Waarom? Omdat Achmea ruimte biedt om te blijven ontwikkelen. Ik heb al diverse rollen binnen het HR-vak bekleed en mijn talenten door kunnen ontwikkelen. Inmiddels maak ik beleid rondom onder andere talentontwikkeling. Zodat we blijvend kansen creëren zodat al onze medewerkers zich optimaal kunnen blijven ontwikkelen. Mooi toch?!

Iedereen heeft talent!

Veel organisaties zeggen tegen bepaalde medewerkers ‘Jij bent een talent’. Binnen Achmea vinden wij dit achterhaald. Want je bent geen talent, je hebt talenten. Iedereen heeft talent. Weliswaar allemaal andere talenten, maar dat is juist goed. Waar de een heel praktisch is, is de ander strategisch. Waar de een dol is op het bewaken van de structuur, is de ander heel flexibel en creatief. Het is de uitdaging om ervoor te zorgen dat alle talenten op de juiste plekken in de organisatie zitten. Zodat alle talenten van iedereen het best tot hun recht komen.

Wat is jouw talent?

‘Wat is jouw talent’ is een lastige vraag voor veel mensen. Vooral in het begin van je loopbaan is het soms lastig om je talenten te herkennen. Omdat ze vanzelfsprekend voor je zijn. Of omdat je sommige talenten nooit echt ontwikkeld hebt. Bijvoorbeeld omdat anderen deze talenten al toepasten waardoor jij ze niet aansprak óf omdat ze in een bepaalde context niet toepasbaar waren. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Aan jou en aan ons als organisatie de taak om je talenten te herkennen, in te zetten en door te ontwikkelen.

Op weg naar jouw talent

Binnen Achmea bieden wij verschillende handvatten om jouw talent te ontdekken. Zo kan je gebruik maken van testen zoals Strengthfinder, talentenspectrum of RealDrives. Maar wellicht nog wel veel waardevoller; TOP. TOP, dat staat voor Talent, Ontwikkelen en Presteren. Het is geen instrument maar een wijze van (samen)werken . Waarbij de focus onder andere ligt op het inzetten van je talent en continue feedback. Zo zoek je in de praktijk naar manieren om jouw talenten nóg beter in te zetten voor de klant en onze organisatie.

Het benutten van jouw talent!

Talent benutten kan binnen Achmea op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier is om jouw talent nóg beter in te zetten in je eigen functie. Maar dit kan ook buiten je functie. Zo kan je via onze Academy verschillende opleidingen volgen om jouw talenten te ontwikkelen en door te groeien naar een volgende functie binnen Achmea. Daarnaast kan je ook “slashen” (naast je eigen baan een andere functie bekleden, zowel binnen als buiten onze organisatie) óf een opdracht uitvoeren voor de Achmea Foundation (een initiatief waarbij Achmea de talenten van haar medewerkers inzet voor organisaties die deze hulp heel goed kunnen gebruiken).

The floor is yours!

Wij onderscheiden ons door onze medewerkers in staat te stellen om het beste te doen voor de eigen ontwikkeling en daarmee het iedere dag weer beter te doen voor onze klanten. Talent, ontwikkelen en presteren gaan hand in hand.

Dus; the floor is yours! Als Achmea bieden wij de tools en faciliteiten. De rest doe je zelf. In de komende 7 blogs lees je hoe collega’s hun talent ontdekten, de regie pakten en hun ontwikkeling vormgeven. En stiekem ben ik daar heel erg trots op!

Nóg meer weten?

Op 29 augustus was ik te gast bij BNR Nieuwsradio om te vertellen over ‘nieuwe skills’. Je vindt de podcast hier!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!