Nieuws

TOP in uitvoering: met nieuwe inzichten de deur uit

Sophia Grandia

In 2019 zijn we binnen Achmea gestart met Talent, Ontwikkelen, Presteren. Iedereen mag hier zelf invulling aan geven, binnen de 6 gestelde kaders: Talent, Eigen regie, Kort-cyclisch, Feedback, Zelfreflectie en Coachend Leidinggeven. De komende maanden nemen we je mee in ervaringsverhalen uit de praktijk vanuit 3 perspectieven: het team, de medewerker en de leidinggevende. Hoe voeren teams, medewerkers en leidinggevenden TOP uit? Dit keer vertelt Fanoula Koukolis, teammanager Schadeservices Centraal Beheer & FBTO, over regie bij het team en feedback geven op het proces in plaats van op de inhoud.

In een operationele omgeving kan TOP best een uitdaging zijn. Fanoula vertelt over het creëren van tijd hiervoor: “We zoeken vooral naar de balans tussen klanten die je te woord wilt staan en het pakken van ruimte voor TOP. Medewerkers mochten het afgelopen jaar groeien in het pakken van eigen regie. Als leidinggevende is het dan belangrijk om medewerkers af en toe vrij te roosteren voor zulke dingen.”

Toch probeert Fanoula de eigen regie vooral bij de medewerkers te leggen. Fanoula: “Bij teamactiviteiten, zoals de Keek op de Week, hou ik me meer op de achtergrond. Het is als leidinggevende heel makkelijk om het voortouw te nemen. Maar tijdens de training Leider als Teamcoach leerde ik juist dat het goed is om dit bij het team te laten, om draagvlak binnen het team te creëren en ze zo nog gemotiveerder zijn om met de plannen aan de slag te gaan.”

Na de training ging Fanoula met veel inzichten de deur uit, die ze dagelijks in de praktijk toepast: “In plaats van me te mengen in een gesprek en mee te praten over de inhoud, observeer ik nu het proces en deel ik wat ik heb gezien. In elk team heb je kartrekkers en stillere mensen. Na een teamactiviteit hoef ik alleen maar te vragen hoe het proces verliep. Dit zorgt voor een heel ander gesprek.”

Die andere gesprekken merkt Fanoula ook als het om zelfreflectie gaat. Fanoula: “Ik heb collega’s op een heel andere manier leren kennen, de verhalen zijn persoonlijker. Eerdere gesprekken gingen meer over waarneembaar gedrag en niet zozeer over hoe dat komt. Nu kom ik meer onder het wateroppervlak. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik talenten en ontwikkelpunten nog beter kan plaatsen en ze hier beter op kan coachen. En het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen invulling geeft aan een zelfreflectie. Hiervoor heb ik alleen duidelijke kaders aangegeven: wat verwacht ik en wanneer. Maar de invulling ligt bij de medewerkers, er is geen goed of fout.”

Daarnaast heeft Fanoula gemerkt dat openheid ook belangrijk is: “Ik vind het soms een uitdaging om me kwetsbaar op te stellen. Maar ik merk ook dat het belangrijk is om je uit te spreken. Zo heb ik in mijn team aangegeven dat ik snel te hard loop, waardoor ik leermomenten juist wegneem. Door medewerkers hierin mee te nemen, kwamen ze zelf al met input. Een mooi voorbeeld waarin openheid loont!”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!