Nieuws

Tweede iftar event georganiseerd door kleurrijk Achmea

Lotte Borst

Op 1 en 2 mei vierden moslims Eid Al Fitr, na een maand lang vasten van dageraad tot zonsondergang. Ook bij Achmea werd aandacht besteed aan de ramadan. Op donderdag 21 april vond de tweede Achmea iftar plaats. De maaltijd die je tijdens de ramadan eet na een dag vasten. Kleurrijk Achmea (het culturele diversiteit netwerk van Achmea) organiseert dit om moslims en niet-moslims virtueel met elkaar in gesprek te laten gaan over de maand ramadan en hoe je als moslim of niet-moslim onderling als collega hiermee omgaat op de werkvloer. Wat dit event extra bijzonder maakt, is dat veel niet-moslims deze dag mee hebben gevast. Dit zorgde tijdens de gezamenlijke iftar maaltijd voor mooie gesprekken, meer begrip en bewustwording. We hebben met elkaar ervaren hoe bijzonder de maand ramadan is. Lees hier de ervaring van een aantal collega’s.

“Net voor aanvang van de iftar avond werd ik tijdens mijn middagdutje wakker gemaakt door de bezorger van het diner pakket. Bij het in ontvangst nemen voelde ik al een vleugje blijdschap en dacht ik aan de hashtag #daaromwerkikbijachmea! Ik heb genoten van het feit dat er zoveel collega’s de moeite hebben genomen het evenement bij te wonen. Heel bijzonder dat er niet-moslim collega’s zich zo hebben verdiept in de Islam en meededen met het vasten! Imam Mohamed Abdulahi heeft op een hele mooie manier verteld over de essentie van wat ramadan betekent voor een moslim. Het was even alsof ik een lezing in de moskee bijwoonde. Ik voelde me er dus ook echt door thuis! Zijn betoog deed me op mijn gemak voelen en het was inspirerend.” – Yacine Ouled Gammoudy (medewerker Polisbeheer & Acceptatie) 

“Ik vond het erg leuk om mee te doen aan de online iftar. Het was de eerste keer voor mij dat ik hieraan meedeed. Ik ben zelf hervormd opgevoed, maar sta altijd open voor gesprekken of informatie over andere godsdiensten. Toen ik de uitnodiging las, om via Teams deel te nemen aan de “Achmea Kleurrijk iftar”, heb ik mij direct aangemeld! De hele dag niets eten is mij enorm meegevallen. We kregen een heerlijke maaltijd box en konden die met elkaar opeten aan het einde van de dag. Ook de quiz, de presentatie van de Iman en de onderlinge gesprekken, vragen en antwoorden waren erg leuk. Er was een hele gezellige sfeer. Wat mij betreft was het een succes en voor herhaling vatbaar!” – Lyda van der Plas – Hoek (secretaresse Commercie) 

“Ik vond het zó leuk en leerzaam om met elkaar de iftar te nuttigen. Een hele leuke toevoeging vond ik de aanwezigheid van de Imam. Ik heb de bijeenkomst ervaren als een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over de gebruiken, denkwijzen en regels uit een andere cultuur en geloofsovertuiging. Laten we vooral met elkaar nieuwsgierig zijn naar onze overeenkomsten! Ik kijk uit naar het volgende evenement van Kleurrijk Achmea.” – Alexandra van den Duine (Coach Vertrouwd Communiceren) 

“Dit jaar heb ik voor de tweede keer meegedaan met de online iftar. Ik heb zelf niet gevast maar omdat mijn dochter verloofd is met een Turkse jongen vind ik het heel leuk en interessant om me wat meer in de Islam en de bijbehorende gebruiken te verdiepen. Ik heb een hele leuke en leerzame avond gehad. Ondanks dat ik al best wel wat weet over de Islam en de ramadan heb ik toch weer nieuwe dingen gehoord. Ook leuk dat Imam Mohamed Abdulahi te gast was, wat kan hij mooi en in begrijpelijke taal vertellen over de ramadan, heel inspirerend!” – Bianca Reijnen (medewerker Polisbeheer & Acceptatie) 

“De iftar avond was het moment om met elkaar in gesprek te gaan, voor zowel moslims als niet-moslims die gevast hadden of deelnamen uit interesse. Mijn collega’s vasten vaak een dagje met mij mee, maar met 50 mensen heb ik nog nooit het vasten verbroken. Er werden mooie vragen gesteld en mooie antwoorden gegeven. Een mooi stukje verbinding! Ik vond het mooi hoe de Imam op een duidelijke, goede manier uitleg gaf over de ramadan en de Islam, eigenlijk was er tijd te kort. Ik heb er een warm en fijn gevoel aan over gehouden. Ik hoop dat we volgend jaar een fysieke iftar kunnen hebben!” – Nina Regensburger (Coach Klantcontacten)

“Ik vond het een prachtig initiatief en was enorm enthousiast. De interesse van collega’s met verschillende achtergronden was oprecht en hartverwarmend! Ik was onder de indruk van het aantal collega’s die besloten om ramadan een dagje uit te proberen door mee te vasten. Ook was het enorm fijn om samen de iftar dinerbox te delen en gezamenlijk de iftar te verbreken. Ik heb een top avond gehad!” – Sevtap Kuru (Financial Controller) 

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!