Nieuws

Voor ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Tanzania

Maaike Blansjaar

Bij Achmea willen wij het verschil maken. Niet alleen als financiële dienstverlener, maar ook in de samenleving. Zo is de Achmea Foundation in 2006 opgericht. Jaarlijks schenkt Achmea 0,5% van haar nettowinst aan de Achmea Foundation. De Achmea Foundation zet dit bedrag in om het verschil te maken. Niet met een financiële bijdrage maar met de expertise van onze medewerkers. Per jaar worden er ongeveer 50 opdrachten beschikbaar gesteld waar medewerkers van Achmea zich op in kunnen schrijven. Zij vertrekken dan naar het buitenland om hun expertise over te dragen en een lokale organisatie een stap verder te helpen.  

Eén bericht was genoeg om een paar weken later al in het vliegtuig te zitten. Het gebeurde Maaike Blansjaar (HR-beleidsadviseur bij Achmea). Zij was dit keer de uitverkorene. Haar bestemming: Tanzania. In deze blog vertelt Maaike haar verhaal over het geven van een leiderschapstraining, de Tanzaniaanse cultuur en andere ervaringen.

“Het is 1 februari wanneer ik op Blink van de Achmea Foundation een interessante opdracht lees. Het geven van een leiderschapstraining in Tanzania. Wauw! Ik onderneem gelijk actie door informatie in te winnen. Niet veel later krijg ik groen licht om te gaan. Gelukkig staat er nog een week vakantie op de planning waarin ik de training kan voorbereiden en uitwerken.”

Een nieuw land

“Met onder mijn arm de koffer waarin de toolkit voor de training zit, stap ik het vliegtuig in. Het is zaterdag 2 maart, een maand geleden wist ik nog van niets en nu ben ik al onderweg. Eenmaal aangekomen kijk ik mijn ogen uit. Tanzania is voor mij een heel nieuw land. Alles is anders.”

SEVIA

“Na een warm welkom van de manager stap ik in de auto samen met 2 officers genaamd Lawrence en Epaphras. Via een onverharde hobbelweg rijden we naar een boerderij. De omgeving is werkelijk prachtig! Eenmaal aangekomen bij de boerderij ontmoet ik de boeren. Ze vertellen hoe SEVIA, de organisatie waar ik de training geef, hen heeft geholpen met hun demonstraties en voorlichtingen om hun grond en gewassen productiever te maken.”

The boss is always right

“De eerste trainingsdag staat op het programma. De ruimte is gevuld met 22 medewerkers, 4 van kantoor en 18 extension officers. Deze mensen helpen de boeren. Nadat ik vertel over de verschillende leiderschapsstijlen en hoe je die kan toepassen, gaan ze zelf aan de slag. Hoewel ik dacht dat het goed ging, bleek de praktijk wat lastiger. Het cultuurverschil is zichtbaar, in de groep worden geen vragen gesteld. Ook is er in Tanzania een hiërarchie in leeftijd en familie die je als buitenstaander niet (her)kent. De officers zijn zich er niet bewust van dat zij de changemakers zijn bij de boeren. Ze zijn getraind in het inzaaien, toepassen van pesticiden en het bewateren, maar niet in leer- en leiderschapsstijlen. Überhaupt een vraag stellen, feedback geven of een discussie aangaan is hier een no go of in ieder geval anders. The boss is always right. Echt contact maken is in het begin lastig, dus ik heb mijn hele stijl van de training omgegooid. De dagen daarna kreeg ik steeds meer interactie met de leergierige medewerkers.”

Voldaan

“In de loop van de week voelen we ons allemaal steeds meer op ons gemak. Er ontstaat zelfs een groepsdiscussie! Op vrijdag neem ik afscheid met een voldaan gevoel. Eenmaal terug in ons kikkerlandje ontvang ik een e-mail van een deelnemer. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Het was niet alleen leerzaam voor hen, maar ook zeker voor mij. Dankzij de Achmea Foundation ben ik een geweldige ervaring rijker!”

Ook jouw expertise inzetten om een organisatie in het buitenland een stap verder te helpen? Als medewerker van Achmea kan het! Bekijk de vacatures, solliciteer én wie weet vertrek jij over een tijdje als Achmea medewerker naar het buitenland om jouw kennis over te dragen!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!