Nieuws

“Voor mij is het belangrijk dat Achmea maatschappelijk relevant is”

Lars Bokkers

Van stagiair naar starter als Data Scientist

“Iets met dit of ongeveer dat…” Lars Bokkers hoorde het vaak toen hij zich oriënteerde op een stage voor zijn studie Artificial Intelligence. Niet toen hij met Achmea sprak. “Meteen concreet. Een duidelijke stageopdracht en goede inhoudelijke gesprekken met een teamleider en data scientists. Slimme leuke mensen waar ik veel van kon leren. Doen dus!” Spijt van zijn keuze heeft hij geen seconde. Logisch, de stage werd zelfs een vast contract. Lees de blog van Lars.

“Het gevoel was meteen goed. Wederzijds. Het was dus snel rond. Aan de slag als data scientist stagiair bij Achmea in het team Data Science, dat voor meerdere Achmea-merken werkt. Maak een voorspelmodel om de herbouwwaarde van woningcomplexen in te schatten. Dát was mijn stageopdracht. Idee erachter was dat een VVE (Vereniging van Eigenaren) vaak dagen moet wachten op een verzekeringsofferte. Dat moest toch sneller kunnen? Samen met een collega werkte ik aan een model gebaseerd op klantdata en openbare data. Met als doel het proces in te korten tot enkele minuten. En daardoor een voor Achmea veel grotere kans de klant binnen te halen.

Van stage naar scriptie

Daar kwam al snel een 2e opdracht achteraan: zonnepanelen op panden detecteren. Door zonnepanelen verandert namelijk het schadeprofiel van panden. Op welke gebouwen zitten ze? En hoeveel panelen? Wat is de dakbedekking? Die informatie ontbrak en er was toen geen partij die ons dat kon leveren. Dus hebben we dat zelf onderzocht. Via luchtfoto’s, beeldherkenning en data van PDOK (geo-info van de overheid). Deze opdracht werd mijn scriptie-project. We hebben nu een model ontwikkeld dat geautomatiseerd gegevens van heel Nederland ophoest. Centraal Beheer kan met die info klanten gericht(er) helpen, omdat de risico’s beter in kaart zijn gebracht.

Kans gepakt, nu in vaste dienst

Sinds oktober 2019 ben ik nu in vaste dienst als data scientist. Dat liep heel organisch. Er was ruimte op de afdeling en men was tevreden over mij. Qua werk en collega’s was de keus niet moeilijk. Voor mijn balans werk/privé moest ik nog wel even een knoop doorhakken. Wonen in Groningen en werken in Apeldoorn is niet heel vanzelfsprekend. Ik besloot toch deze kans te pakken en het maar gewoon allemaal te ondervinden.

Zonnepanelen, barometers en tekstmining

Op dit moment draai ik mee in 3 projecten. Allereerst het vervolg op mijn stageopdracht. We zijn nu alle info over zonnepanelen aan het updaten aan de hand van nieuwe luchtfoto’s. Daarnaast werk ik aan een opdracht voor Interpolis. Ik ontwikkel samen met een collega een barometer voor een specifiek risico. Een variant op de Interpolis Inbraakbarometer die inbraakrisico’s laat zien. Meer kan ik er nog niet over zeggen, het product is nog in ontwikkeling. Tenslotte ben ik actief in tekstmining: gesprekken uit telefoongesprekken tussen klanten en onze klantcontactcentra worden door software gedigitaliseerd. Met collega’s werk ik aan oplossingen om daar relevante informatie uit te halen. Collega’s van de klantenservice hoeven dat dan niet meer handmatig doen.

Mooie ontdekkingsreis

Ik werk in een leuk jong team. Met veel gedreven en slimme collega’s. En die balans? Die is meer dan oké! Mijn 36 uur verdeel ik over 4 dagen. Voor de coronacrisis werkte ik 1 dag vanuit huis. Nu vaker. We werken agile en je hebt hier veel vrijheid om je eigen tijd in te delen. Voor mij is ook belangrijk dat Achmea maatschappelijk relevant is. We helpen onze klanten écht. Bedenken continu nieuwe oplossingen om tegenslagen in te perken en onzekerheden weg te nemen. Je snapt vast dat ik het hier uitstekend naar mijn zin heb. De basis van mijn studie is goed, dat weet ik inmiddels. Maar er is nog zoveel meer dat je alleen in de praktijk kunt ervaren. Achmea is voor mij daarvoor dé perfecte plek. En hoe het verder loopt? Ach, dat weet ik nog niet. Ik sta pas aan het begin van mijn carrière, veel staat nog open. Alle tijd om te ontdekken waar ik echt blij van word. Ik ga gewoon zo door. Blijf me in mooie projecten ontwikkelen op het gebied van artificial intelligence. Ga nog meer ervaring opdoen in het samenwerken met collega’s binnen heel Achmea. En uiteraard meedenken in oplossingen die het leven voor onze klanten makkelijker maken. Zoveel te leren en te ontdekken!”


Lees hier meer over werken bij Achmea binnen het expertise gebied ‘Data Analytics‘.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!