Nieuws

Waarom Achmea het belangrijk vindt dat je trots mag zijn op wie je bent

Jeroen Helmers

Sinds 2009 vieren we in Nederland op 11 oktober dat je trots mag zijn op je geaardheid en genderidentiteit: Coming-Out Day. Bij Achmea hijsen wij de regenboogvlag omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen, zeker ook LHBT-ers, zichzelf kunnen zijn. Jeroen Helmers is voorzitter van het LHBT+ netwerk van Achmea: ‘HoLA!’. Vanuit werken bij Achmea spraken wij op een regenachtige dag met hem over het uit de kast komen, jezelf kunnen zijn op je werk en wat het HoLA! binnen én buiten Achmea doet.    

Jeroen begon op zijn 27ste bij Achmea in Zwolle, vanuit daar groeide hij door naar HR en nu is hij specialist mobiliteit. Jeroen woont in Amsterdam en werkt vanuit Apeldoorn. Op zijn 17e kwam hij uit de kast. Wanneer hem gevraagd wordt wanneer hij bij Achmea uit de kast kwam moet hij even nadenken. ‘Volgens mij ben ik nooit bewust op een bepaald moment uit de kast gekomen bij Achmea, het is geen issue. Waar het bij mij om gaat is dat je je vertrouwd en veilig kunt voelen bij je werkgever. Dat is bij Achmea zeker het geval.

Waarom is het voor jou zo belangrijk om open te kunnen zijn over je geaardheid en of genderidentiteit?
Binnen een inclusieve organisatie wordt zo goed mogelijk gebruik gemaakt van alle verschillende talenten en vermogens van medewerkers, ik wil werken bij een organisatie waar het belangrijk is dat iedereen zichzelf kan zijn vindt Jeroen. ‘Uit onderzoek blijkt dat als je onzeker bent over je geaardheid, dat je daar dan op ook op je werk onbewust mee bezig bent. Dus het is voor jou én het bedrijf is het fijner als jij jezelf kunt zijn.’ Jeroen legt uit dat het daarom essentieel is dat je je veilig en vertrouwd voelt op je werk.

‘Uit onderzoek blijkt dat als je onzeker bent over je geaardheid, dat je daar dan op ook op je werk onbewust mee bezig bent. Dus het is voor jou én het bedrijf is het fijner als jij jezelf kunt zijn.’

Hoe creëert Achmea een prettige werksfeer voor LHBT+’ers?Door op alle locaties regenboogvlaggen te hijsen zegt Achmea: je mag trots zijn op wie je bent en we maken dat ook zichtbaar. Ook vertelt Jeroen over HoLA!: ‘Vanuit Achmea hebben wij HoLA!, het netwerk voor LHBT+’ers. Daar organiseren wij events zodat LHBT+’ers elkaar kunnen opzoeken en om kennis en ervaringen te delen. Het is altijd fijn om elkaar te spreken omdat je veel gevoelens en ervaringen met elkaar deelt.’ Ook hebben wij regelmatig overleg met HR over diversiteit en inclusie. Daarnaast is HoLA! niet alleen binnen Achmea actief. Zo werkt het netwerk samen met vergelijkbare netwerken van andere (inter)nationale organisaties. Het doel hiervan is om ervaringen en ideeën te delen over het onderwerp.

Achmea wordt diverser. Hoe ziet het er bij Achmea over 10 jaar uit op het gebied van LHBT+’ers?
Dan zit diversiteit en inclusie écht in de genen van de organisatie volgens Jeroen. Uitspreken over je geaardheid gaat automatisch, als een tweede natuur. Belangrijk hiervoor zijn wel rolmodellen: mensen die zichtbaar zijn en zich hardop uitspreken : ‘Je hebt gewoon rolmodellen nodig in de organisatie. Op zowel culturele diversiteit als bij gender en jongeren. En iedereen kan zo’n rolmodel vervullen.’

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!