Je hebt (bijna) je master afgerond en het moment komt nu echt dichtbij dat je het studentenleven vaarwel moet zeggen en start met het ‘volwassen’ werkende leven, best spannend. En veel vragen spoken door je hoofd: Past een Traineeship bij mij en welk vakgebied sluit aan bij mijn ambities? Waar kan ik mijzelf persoonlijk ontwikkelen? En kan ik nu al iets met persoonlijk leiderschap en management?

Om antwoorden te geven op bovenstaande vragen en jou #1stap verder te helpen, hebben wij hieronder het verschil tussen de drie traineeships bij Achmea uitgelegd.

Het doel van alle Achmea Traineeships:

  • Jij wordt toekomstig leider van Achmea als senior manager van een afdeling of een leidende deskundige over een strategisch onderwerp.
  • Jij ontwikkelt je persoonlijk leiderschap en management vaardigheden.
  • Door een intensief programma leer jij jezelf écht goed kennen.
  • Jij gaat zoveel mogelijk van Achmea zien door diverse opdrachten: verschillende rollen, afdelingen en locaties. Ook ná je Traineeship bekleedt je om de paar jaar een nieuwe functie.

Het Management Traineeship:

‘Bij Achmea kan ik mijn eigen Traineeship vormgeven. De 4 opeenvolgende opdrachten zijn een gegeven, maar de inhoud, die bepaal ik zelf!’


‘Binnen elke opdracht wordt je als trainee vaak vanaf de start als expert gezien, ook als je nog helemaal geen achtergrond kennis hebt. Dit kan best een beetje spannend zijn maar dit zorgt ook juist voor een steile leercurve.’

‘Het Traineeship is de kickstart van mijn carrière. Ik weet nu waar ik energie van krijg, waar ik goed in ben én waar mijn ontwikkeling ligt.’


Jouw focus:
 het ontwikkelen van je persoonlijke leiderschap en leidinggevende vaardigheden

Jouw opdrachten:

  • In ieder geval één opdracht als Teamleider om te leren coachend leiding te geven.
  • In ieder geval één opdracht bij één van onze buitenlandse vestigingen in Europa om te leren werken in een andere cultuur met andere normen en waarden.

Jouw werkomgeving: dat kan bij elke business afdeling zijn, zoals: Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, divisie Schade & Inkomen, divisie Pensioen & Leven etc. Het is niet mogelijk om bij een stafafdeling, bijvoorbeeld bij HR, een opdracht te doen.

Jouw collega’s: dit kan iedereen van een business divisie betreffen bijvoorbeeld: teamleiders, marketeers, innovators en business developers.

Meer weten over het Management Traineeship? Lees de ervaringen van trainees onder aan de pagina.

Het IT Management Traineeship:

‘Ik ben begonnen in de rol van een implementatie manager. In deze rol heb je veel contact met stakeholders. Dat vind ik leuk aan IT MT: je bent veel met mensen bezig én inhoudelijk leer ik veel. Deze combinatie past bij mij’

‘Ik ben begonnen in de Corona-tijd dus bijna alles gaat digitaal en vanuit huis. Ondanks dat voelt het als een warm welkom’

‘IT Management projecten gaan over de (nieuwe) manier van werken en hoe je die doorvoert. Samen met mensen maar ook de nieuwe software/technologieën die dat mogelijk maken’.

Jouw focus: het ontwikkelen van je persoonlijke leiderschap en het leren kennen van de IT-wereld van een verzekeraar. Je bent de schakel tussen business en IT. Hierin is het belangrijk dat je affiniteit hebt met IT, je hoeft hierbij de IT-talen niet te spreken, interesse in IT hebben en willen werken met de doelgroep is voldoende.

Jouw opdrachten:

  • Tijdens je eerste opdracht start je op een opdracht die aansluit op jouw studieachtergrond/interesses. Omdat een groot gedeelte van Achmea IT zich in Apeldoorn bevindt en wij jouw graag de organisatie willen laten kennen, start je, je eerste opdracht in Apeldoorn.
  • Je opdrachten vinden plaats op IT-afdelingen. We noemen dat ook wel de IT-kolom. Je maakt ook een uitstapje naar één business afdeling, zoals: Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, divisie Schade & Inkomen, divisie Pensioen & Leven etc.
  • Eén opdracht bij één van onze buitenlandse vestigingen in Europa is soms mogelijk, wanneer daar een interessant IT-uitdaging is.

Jouw werkomgeving: dit zijn voornamelijk de IT-afdelingen, Achmea IT bestaat uit +/- 2000 medewerkers.

Jouw collega’s: dit zijn verschillende collega’s bijvoorbeeld: teamleiders, innovatie managers, developers, scrummasters en product owners.

Meer weten over het IT Management Traineeship? Lees de ervaringen van trainees onder aan de pagina.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!