Samen zelfstandig oud worden in de Nieuwe Sint Jacob

Achmea wil dat alle ouderen een gezond thuis krijgen. Daarom zijn onze collega’s dagelijks bezig met het realiseren van nieuwe woonconcepten. Woningen met een gemeenschappelijke ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Zo blijven ze actiever, kunnen ze elkaar een beetje in de gaten houden en elkaar helpen waar nodig. Meer alternatieve woonvormen zijn dus niet alleen gunstig voor de ouderen zelf, het vermindert ook de druk op de zorg en het bevordert de doorstroming: de eengezinswoningen die ouderen achterlaten, komen vrij voor jonge gezinnen. Wie jongeren wil helpen, moet bouwen voor ouderen. De Nieuwe Sint Jacob is een mooi voorbeeld van een nieuw wooncomplex, gerealiseerd door collega’s van Achmea Real Estate (voorheen Syntrus Achmea) en Zilveren Kruis. 

Zo dragen wij bij aan

Gezondheid
dichterbij

Wij dragen ook bij aan

Inkomen voor nu,
straks en later

Wij dragen ook bij aan

Slimme
mobiliteit

Wij dragen ook bij aan

Onbezorgd
wonen en werken

Wij dragen bij aan

Van inzichten

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Daar komt nog bij dat steeds meer ouderen alleen wonen. Het zijn er nu ruim een miljoen. In 2040 stijgt dat aantal naar 1,8 miljoen. Dat is niet alleen minder veilig, het leidt vaak ook tot een extra beroep op (mantel)zorg. Daarnaast is eenzaamheid een groeiend probleem onder de groep alleenstaande ouderen. Nu al geeft 30% van de alleenstaande senioren aan zich eenzaam te voelen en waardevolle contacten te missen. Zo’n 8% ervaart zelfs ernstige eenzaamheid. Een zorgelijke ontwikkeling. Gezond zijn is zoveel meer dan niet-ziek zijn. Gezondheid is een totaalplaatje waarbij ook woning, omgeving, relaties, sociale contacten, veiligheid en zingeving een belangrijke rol spelen en nauw met elkaar verbonden zijn.

Naar uitwerking

Collega’s van Achmea Real Estate ontwikkelen nieuwe woonvormen en we bieden slimme aanpassingen in huis. Levensloopbestendige woningen waar mensen met elkaar oud kunnen worden . Een voorbeeld is “De Nieuwe Sint Jacob” in Amsterdam. Daar worden wonen en zorgservice met elkaar verweven. Zodat ouderen daar zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Het complex in Amsterdam telt 305 appartementen en 20 stadswoningen. Met zorg en aanvullende diensten op afroep en een actieve ondersteuning van het contact tussen bewoners. Gelukkig oud worden noemen wij dat! Maar oplossen kan Achmea niet alleen. Daarom zoeken collega’s samenwerking met overheden en organisaties die zich bezighouden met zorg en wonen. 

Meer weten over gelukkig oud worden?

Ga voor onbezorgd wonen

Hoe jij kan bijdragen aan dit project... 

Joost de Baaij
Research manager Zorg, Achmea Real Estate

Met geld van pensioenfondsen helpen we een groeiende groep ouderen aan passende, duurzame woningen. Het geeft veel voldoening om daar een bijdrage aan te leveren.

Interessant? Luister de podcast 180 Graden!

Achmea x Mediahuis NRC

Vijftig procent van alle Nederlanders voelen zich enigszins of zeer eenzaam, maar niemand heeft het erover. Wat is de oorzaak van deze wereldwijde trend die ook onder jongeren stijgt en grote gevolgen kan hebben? En zijn we ook eenzamer of voelen we ons zo?

Wil je meer weten over deze podcastreeks? Hier ontdek je alles over 180 Graden de podcast.  
Omdat wij geloven dat mensen zich beter voelen als ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Mensen die gezond zijn, willen we graag gezond houden. Met mogelijkheden en tips voor een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld via Actify, waar we mensen via een app of een programma helpen in kleine stapjes gezonder te leven. Sommige mensen kunnen niet beter worden. Dan is het belangrijk dat ze zich in ieder geval beter vóelen. We brengen gezondheid letterlijk dichterbij, in het eigen huis, op het werk of onderweg.  Help jij ons mee?
Achmea Real Estate: ruim 60 jaar ervaring als investment manager in vastgoed voor institutionele beleggers. Namens meer dan 30 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers beheert Achmea Real Estate circa 12 miljard euro in woningen, winkels en zorgvastgoed. Wij kiezen voor investeringen met een hoge maatschappelijke waarde en een passend financieel rendement. Daarmee dragen wij bij aan een goed inkomen voor nu, straks en later. In een duurzame, aantrekkelijke leefomgeving.  
Collega's aan het werk met VR-bril

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!