Hoe Achmea AI ethisch inzet

Ook bij Achmea worden kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes steeds vaker ingezet, maar hoe werken ze nou echt? En op basis van welke aannames tonen zij resultaten? Kortom: hoe werken ze onder de motorkap? Mitch Angenent en zijn team maken software om AI en algoritmes te beheren en verantwoord in te zetten. Soms zelfs door andere algoritmes deze algoritmes te laten uitleggen. Dat luister je in de podcast hieronder. 

Zo dragen wij bij aan

Gezondheid
dichterbij

Wij dragen ook bij aan

Inkomen voor nu,
straks en later

Wij dragen ook bij aan

Slimme
mobiliteit

Wij dragen ook bij aan

Onbezorgd
wonen en werken

Wij dragen bij aan

Van inzichten

Met Artificial Intelligence (AI) kan Achmea accuraat risico’s inschatten en klanten snel helpen. Maar het moet wel transparant zijn hoe een model, een AI-systeem, tot een uitkomst komt. Dit soort systemen kunnen een black box zijn: er gaat informatie in en er komt een voorspelling uit, maar we weten niet wat er onder de motorkap gebeurt. Terwijl het wel voor iedereen duidelijk moet zijn wat AI doet. Wat gebeurt er nou eigenlijk onder die motorkap. Hoe controleer je dat? En hoe maak je het inzichtelijk?

Naar uitwerking

Daarom heeft een aantal collega’s een uitlegbaarheidstool in Python ontwikkeld. Met deze tooling krijgen we bij Achmea inzicht in de geleerde patronen. Hierdoor kan beter uitgelegd worden hoe een voorspelling met AI tot stand komt en krijgen we inzicht in de eerlijkheid van voorspellende modellen. Het is dus tooling om andere tooling uit te leggen.

Ga voor de nieuwste technologieën

Hoe jij kan bijdragen aan dit project...

Interessant? Luister de podcast 180 Graden!

Achmea x Mediahuis NRC

Dagelijks verschijnen er nieuwe en verbazingwekkende toepassingen die gebruik maken van Artificial Intelligence (AI). Technologie-experts zijn ervan overtuigd dat AI de wereld voorgoed gaat veranderen. Maar de vraag is op welke manier? En, belangrijker nog: moeten we daar eigenlijk wel blij mee zijn?

Wil je meer weten over deze podcastreeks? Hier ontdek je alles over 180 Graden de podcast.  

Een project van

Achmea

Samen met onze klanten, strategische partners en relaties lossen wij grote maatschappelijke vraagstukken op rond gezondheid, wonen & werken, mobiliteit en inkomen. Zo creëren wij duurzame waarde voor onze klanten, onze medewerkers, ons bedrijf én de samenleving. Vorige generaties konden op ons rekenen. Komende generaties mogen dat ook. Help jij mee?
Collega's aan het werk met VR-bril

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!