Nieuws

Eén antwoord op zorg- en woonvragen? Ja: met zorgvastgoed!

MANON ROOVERS

“Seniorenwoningen aantrekkelijk maken lijkt voor sommige mensen misschien saai en suf”, vertelt Joost de Baaij, Researchmanager bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance (de vastgoedtak van Achmea). “Maar er zit een hele innovatieve en inspirerende wereld achter het zorglandschap. Er bestaan op dit moment grote vraagstukken op het gebied van wonen en zorg. Daarom oefen ik mijn beroep met veel plezier uit. Ik lever een echte bijdrage aan het oplossen van die twee vraagstukken.”  

Nou, dat klinkt als een waardevol beroep, vertel ons meer!

“Er vindt steeds meer vergrijzing plaats, terwijl er veel minder geschikte woningen zijn.” Vergrijzing en minder woningen, dat klinkt als een flink maatschappelijk vraagstuk.Joost: “Klopt, daarom zijn innovatieve oplossingen vereist. In mijn rol bij Achmea analyseer ik de trends binnen het zorglandschap, en bepaal ik samen met mijn collega’s hoe we hierop inspelen en waar kansen liggen.”  


Joost vertelt hoe: “We gaan samen aan de slag om pensioenfondsen te overtuigen hun geld goed, maar vooral met impact te besteden.” En dat Joost en zijn collega’s wel  van aanpakken weten, is wel duidelijk! “Activeren, innoveren en investeren. Zo lossen we niet alleen een woon-, maar ook een zorgprobleem op. Het is een win-win situatie.”  


Win-win? Top! Richten jullie je daarbij op specifieke thema’s?  

 “Ja, zeker! We voegen niet alleen financiële, maar ook maatschappelijke waarde toe. Zo is eenzaamheid onder ouderen een belangrijk thema. Wij houden daar bij het realiseren van woongebouwen rekening mee en ontwikkelen algemene ruimtes waar ruimte is voor ontmoeten, een kletspraatje.”  


Maar nu even zonder kletspraatje, want Joost en zijn collega’s zetten hun kennis óók in om ontwikkelaars, bouwers en gemeenten te adviseren over de beste bouwmogelijkheden. En dat gaat niet zonder de nodige uitdagingen. Joost: “Vooral in het overtuigen van gemeenten ligt soms een uitdaging. Maar bij Achmea pakken we die graag met beiden handen aan want het is belangrijk om nu met elkaar na te denken over hoe en waar we later graag ouder worden.” Spijker op z’n kop, Joost! 


Gemeenten overtuigen, advies geven en plannen realiseren. Dat klinkt als heel wat! Wat is eigenlijk jullie belangrijkste doel?

“Iedereen verdient het om in een fijne, duurzame woning ouder te worden.” Volgens Joost ligt de focus voornamelijk op het vergroten van woonplezier bij ouderen. Dat heeft niet alleen een grote impact op mensen, maar een veel groter effect: “Want wanneer mensen langer thuis wonen op een plek waar zorg laagdrempelig bereikbaar is, ontlasten we ook de zorg”, vertelt hij.  


Hebben we dan nog voorbeelden van deze levensloopbestendige plekken? Ja, zeker! Kijk maar eens naar woongebouw “De Nieuwe Sint Jacob” in Amsterdam, die gebruik maakt van het woonconcept EEF. Daar worden wonen en zorgservice met elkaar verweven. “In die toren kunnen mensen via een app eenvoudig diensten regelen, zoals kleine klusjes in huis of om elkaar even te ontmoeten.” En het beste? “EEF is ‘kopieerbaar’ naar meerdere gebouwen”, vertelt Joost.  


Zorgvastgoed voor nu, straks en later. Hoe dan? Lees maar even mee:

Bij Achmea denken we niet alleen na over het nu, maar natuurlijk ook op de toekomst. Want iedereen wordt vanzelf een dagje ouder! Daarom richten de werkzaamheden van Joost en zijn collega’s zich niet alleen op dit moment, maar ook op later. “We denken vooruit voor de komende 10 tot 20 jaar. Dat helpt onze klanten met het doen van goede beleggingen, die we voor lange termijn aanhouden.” Joost vertelt dat het doel ook buiten Achmea verder groeit.  


“We willen andere fondsen inspireren ook voorop te lopen en na te denken over hoe we onze ouderen in de toekomst laten wonen. Dat is een vraagstuk waar veel partijen voor nodig zijn!” Want inderdaad: samen sta je natuurlijk sterker.  


Met impact maken we gelukkig. Voor jou, mij, anderen, maar ook voor elkaar.

Wat Joost het mooiste vindt aan werken bij Achmea? Dat kan hij je meteen vertellen: “Al mijn collega’s hebben dezelfde insteek: we werken hard samen om onze visie te realiseren. Er is alle ruimte om elkaar te inspireren en successen te delen.” Joost begint te lachen: “Die trots voel ik echt terug in ons team. Omdat het een vak is waarbij je veel impact maakt, kiezen mensen ook specifiek voor deze sector. Het is niet alleen interessant, maar ook enorm dankbaar werk.” Dus, seniorenwoningen aantrekkelijk maken? Dat is volgens Joost helemaal zo suf nog niet!


Kom ook (onverwacht) veel impact maken

Wil jij vanuit jouw talent én hart bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen? Bekijk onze vacatures en solliciteer. Eerst meer weten? We staan altijd open voor een (digitaal) bakkie☕!   

Gelukkig oud worden volgens Achmea

Gezond en gelukkig oud worden op een fijne plek, dat wil iedereen. Maar ons land vergrijst snel. Daardoor hebben we extra woningen nodig waar je prettig kunt wonen als je ouder bent. En dat terwijl er nu al een tekort is aan woningen én de zorg onder druk staat. Als verzekeraar van 10 miljoen mensen voelen wij de verantwoordelijkheid ons in te zetten voor dit vraagstuk. Onze collega's zoeken samen met partners naar oplossingen. Meer weten?

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!