Nieuws

Het levensmotto van Wilfried:
’pole pole na hakuna matata’

Wilfried Spekreyse

Wilfried is Manager Pensioenuitvoering & Communicatie bij het Bestuursbureau van Pensioenfonds Achmea. Hij nam deel aan één van de Expert Volunteer Assignments van de Achmea Foundation en trainde daarvoor het personeel van kraamkliniek Maternity Africa in Arusha, Tanzania.

'Rustig aan en geen zorgen, het komt goed.'

"De keuze voor dit assignment ontstond doordat het goed aansloot op mijn kennis, ervaring en vaardigheden vanuit mijn functie bij Achmea en het werk dat ik doe als hbo-docent." Jarenlang werkt Wilfred één dag in de week als docent, naast zijn werk bij Achmea. Dat het assignment hem goed is bevallen, blijkt uit het feit dat hij nu zijn levensmotto in het Swahili (de lokale taal) kan verwoorden: ‘Pole pole na hakuna matata’, vrij vertaald: ‘Rustig aan en geen zorgen, het komt goed’. Hij is dan ook zeker van plan een keer terug te keren en nog meer mensen te trainen. 

Een lesprogramma dat de kraamkliniek versterkt!

Het assignment bestond uit het opstellen van een lesprogramma voor verloskundigen en stafmedewerkers, zoals HR, financiën en projectmedewerkers die op scholen werken, van de kraamkliniek. Het personeel was nog niet geschoold en vaardig genoeg in het geven van trainingen en presentaties. Hij trainde ze door het aanreiken van theorie, praktische tips en oefende in de praktijk. "Ik heb het programma helemaal uitgeschreven, zodat het ook gebruikt kan worden voor nieuwe medewerkers", aldus Wilfried.  

Doelgericht training geven levert succes op

Voorafgaand aan het geven van de trainingen stelde hij een doel op. "Trainees are aware of their strengths or weaknesses in giving a presentation, know the most important work forms and presentation techniques and are able to execute these on a basic level." Het in beweging brengen van het personeel bracht veel op, dat blijkt uit de vele complimenten die hij van ze kreeg. "Een verloskundige gaf een vlammend betoog aan haar collega en legde iets uit, wat ik daarvoor aan haar had meegegeven."

"Het draait daar vooral om familie en samenzijn"

Dat intercultureel samenwerken heel leerzaam is, blijkt uit zijn bevindingen. "Mensen zijn soms wat losser met afspraken. Ze komen dan niet opdagen of besluiten iets anders te doen." Het leven in Tanzania is natuurlijk totaal verschillend van dat van ons. "Het mooiste vond ik de eenvoud van het leven daar, waarbij het vooral draait om familie en samenzijn. Van het concept weekend, vakantie en verlof hebben ze nog nooit gehoord." 

Het assignment bracht Wilfried veel voldoening

Wilfired: "Het bevestigt maar weer dat ik mijn werk echt wil doen vanuit de klant en daar elke dag met plezier mijn bed voor uitkom. En ook sta ik nu écht anders voor de klas dan vorig collegejaar. En wie wil er nou zo’n kans missen om echt iets goed te doen en z’n eigen leven te verreiken?"

Wil je zelf ook deelnemen aan een Expert Volunteer Assignment? Kijk dan eens naar het aanbod op Mijn Leeromgeving en ontdek hoe jij zelf impact kunt maken. 

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!