Nieuws

Wat zorgt er voor fysieke klachten: onderbelasting of overbelasting?

Renze Sanberg

Je hoort het op de radio en Spotify en leest het op Nu.nl; Achmea is op zoek naar professionals die de toekomst een stap voor zijn. Binnen Achmea houden we ons bezig met de vraagstukken van de toekomst; Is die zelfrijdende auto straks ook zelf aansprakelijk, zit oma te wachten op een mantelzorg robot en heb je straks ook een papadag om je vader te verzorgen? Maar hoe zien die vraagstukken er in de praktijk uit? Renze Sanberg (bedrijfsfysiotherapeut bij Achmea) vertelt hoe Achmea de gezondheid van hun medewerkers stimuleert en zo de toekomst een stap voor is. 

Uit recent onderzoek van de Arbo Unie blijkt dat kosten voor verzuim ongeveer 1.500 euro per medewerker per jaar zijn.

Mede daarom investeren steeds meer bedrijven in het welzijn en de gezondheid van hun medewerkers. Zo introduceerde Achmea enkele jaren terug het innovatieve Gezond Werken Plein om medewerkers preventief te ondersteunen, zowel fysiek als mentaal.

“Op de pleinen worden verder activiteiten en workshops van en voor medewerkers aangeboden”

Wat is een Gezond Werken Plein eigenlijk?

“De pleinen zijn fysieke locaties op alle Achmea-vestigingen. Je vindt er spreekkamers waar de zorgprofessionals werkzaam zijn. Bedrijfsfysiotherapeuten zoals ik, maar ook voedingscoaches, bedrijfsartsen work-live-coaches en psychologen. Op de pleinen worden verder activiteiten en workshops voor en door medewerkers aangeboden, zoals meditatieklassen en yogalessen”, vertelt Sanberg in een van de spreekkamers in het hoofdkantoor van Achmea in Zeist.

Wat is de gedachte achter de Gezond Werken Pleinen?

“Toen de pleinen ontstonden, was het verlagen van verzuim een van de voornaamste doelen. Dat is nog steeds een onderdeel van ons werk, maar de nadruk ligt nu veel meer op preventie en ondersteuning van vitaliteit. Die verschuiving zie je in de hele gezondheidszorg. Sinds dit jaar vergoedt de basisverzekering bijvoorbeeld leefstijlcoaching voor mensen met obesitas. Dat preventie een brede maatschappelijke trend is, blijkt ook uit alle aandacht voor burn-out en de gevolgen van roken, alcoholgebruik en te veel zitten.”

Is jouw werk als bedrijfsfysiotherapeut veel veranderd door de verschuiving naar preventie?

“Mijn beroep gaat zich inderdaad steeds meer richten op beweging, een van de belangrijkste voorwaarden om gezond te blijven. In mijn behandeling maak ik leefstijl en algemene beweging daarom een primair onderdeel van het herstelproces, ter voorkoming van toekomstige klachten.”

“De nadruk ligt minder op het behandelen en meer op het activeren van mensen”

Hoe bepaal je welke behandeling passend is?

“Ik zie veel collega’s met nek-, schouder-, arm- en handklachten zonder een hele specifieke aanleiding. Vaak gaat het om overbelasting. Het eerste wat ik dan vraag is: Waar kom je voor en wat verwacht je van mij? Soms blijkt de oorzaak niet fysiek maar mentaal te zijn: stress, depressie of problemen in de werk-privébalans. In dat geval stuur ik ze door naar een van mijn collega’s op onze Gezond Werken Pleinen.”

“Omdat de klachten zo divers zijn, is het echt maatwerk. De ene persoon met stress ontspant bijvoorbeeld van iets anders dan de ander. In mijn kamer heb ik verschillende cardioapparaten en oefenmaterialen. Er staat ook een behandelbank, zodat ik waar nodig met mijn handen aan de slag kan. Je ziet in de hele fysiotherapie echter dat hands on-therapie een steeds kleiner onderdeel wordt. De nadruk ligt minder op het behandelen en meer op het activeren van mensen.”

Wat bedoel je met het activeren van mensen?

“Het Gezond Werken-team van Achmea houdt zich bezig met allerlei thema’s: van stoppen met roken en goede voeding in de bedrijfsrestaurants tot dynamisch werken. Bij dat laatste moet je denken aan bureaus die op stahoogte kunnen worden gezet en speciale fietsen om tijdens het zittende werk toch te kunnen bewegen.”

“Je kunt eigenlijk stellen dat het gros van de klachten niet door overbelasting, maar door ‘onderbelasting’ komt”

Wat zie jij voor de nabije toekomst als de grootste uitdaging binnen jouw vakgebied?

“De inactiviteit van de mens tegenwoordig. Heel veel innovaties zijn gericht op gemak en energiebesparing: er wordt alles aan gedaan om maar zo min mogelijk actief te hoeven zijn. Daar ligt de grootste uitdaging voor de fysiotherapeut. Je kunt eigenlijk stellen dat het gros van de klachten niet door overbelasting, maar door ‘onderbelasting’ komt. Wel denk ik dat we op een kantelpunt zitten. Ik noemde net al de leefstijlcoaching die nu in de basisverzekering zit.”

En op een langer termijn? Waar denk jij dat we over 5 tot 10 jaar staan op het gebied van gezond werken?

“Misschien hebben we het dan al helemaal niet meer over de medische kant. Gezond werken draait tegen die tijd vooral om preventie, maar net zo goed om zelfontwikkeling en flexibiliteit. Dat houdt in dat je als medewerker in staat bent om te gaan met vragen als ‘Wat wil ik de toekomst?’ en ‘Waar word ik gelukkig van in mijn werk?’. Mensen zitten nu eenmaal niet meer dertig jaar bij één baas.”

Ben jij de toekomst een stap voor en zie jij een carrière bij de grootste verzekeraar wel zitten? Ga snel naar de vacaturepagina!

Op de hoogte blijven van Achmea en alle vacatures?  Volg ons op InstagramFacebookLinkedIn óf Twitter!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!