Nieuws

Opdracht Zorginkoop Talentship

Patrick van Meijel

”Van september 2016 tot september 2018 heb ik het talentship Zorginkoop doorlopen bij Zilveren Kruis. Ik neem jullie graag mee in mijn derde opdracht van het talentship bij het regionale inkoopteam West.

De regionale inkoopteams zijn bij Zilveren Kruis verantwoordelijk voor de contractering van onder andere ziekenhuizen, GGZ-instellingen en de regio-organisaties van de huisartsenzorg. Elk jaar worden er samen met de instellingen afspraken gemaakt over de hoeveelheid zorg en de prijs van de zorg die instellingen gaan leveren. Daarnaast worden er innovatieve afspraken gemaakt om de doelstellingen van Zilveren Kruis voor onze verzekerden waar te maken. Zo proberen we voor zoveel mogelijk verzekerden Zorg Veilig Thuis te realiseren, door middel van afspraken te maken over bijvoorbeeld telebegeleiding bij chronisch hartfalen of chemo- en immunotherapie bij de verzekerde thuis.  

Mijn opdracht in regio-inkoopteam West bestond uit twee delen. Het grootste gedeelte van de opdracht bestond uit het inkopen van Eerstelijns Diagnostische Centra en Trombosediensten. Het andere gedeelte was het implementeren van het project ‘Zorgaanbiedermanagement.’ Het inkopen van zorgaanbieders gebeurt altijd in inkoopduo’s. Je gaat dus samen met een collega op pad naar allerlei instellingen om daar te onderhandelen over contractvoorwaarden voor het volgende jaar. Het fijne aan het werken in duo’s is dat je als Talent in korte tijd veel kunt leren, doordat je telkens samen met een meer ervaren inkoper de besprekingen doet. Ook wordt er veel ruimte geboden om zelf verantwoordelijkheid te nemen over de te volgen inkoopstrategieën bij de contractering. Niet alleen doe je veel externe contacten op tijdens een opdracht bij Inkoop, ook intern heb je veel afstemming met bijvoorbeeld analisten, beleidsadviseurs en medisch inhoudelijk adviseurs. Op die manier kun je goed voorbereid op pad gaan naar de zorgaanbieder.

Het andere gedeelte van de opdracht ging over het project Zorgaanbiedermanagement. Omdat Zilveren Kruis veel instellingen inkoopt, is het belangrijk om te kijken hoe inkopers het slimst hun beschikbare tijd verdelen over alle instellingen. Daarom werd er een tool ontwikkeld die inkopers helpt om hun tijd het beste te verdelen over alle instellingen. Het was leuk en leerzaam om samen met de inkopers tot een modus te komen waarin iedereen zich kon vinden.   
 

Vanaf het begin heb ik me erg thuis gevoeld in het team en heb ik genoten van het samenwerken met collega’s. Het was leuk om te zien dat je met een frisse blik op bepaalde zaken ook inzichten kunt toevoegen aan een team, ook al heb je nog niet zoveel ervaring. Juist dat wordt erg gewaardeerd door de collega’s. Uiteindelijk ben ik na mijn talentship in september 2018 uitgestroomd in het regionale inkoopteam Midden-Zuid. Inmiddels koop ik daar ziekenhuizen en GGZ-instellingen in en heb ik het nog altijd naar mij zin bij Zilveren Kruis.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!