Nieuws

Opdracht Zorginkoop Talentship

Susan Brouwer

”Mijn derde opdracht als Zorginkoop Talent was bij het Zorgkantoor van Zilveren Kruis. Het Zorgkantoor voert de Wet langdurige zorg (Wlz) uit voor klanten die langdurige zorg nodig hebben. Nederland is verdeeld in zorgregio’s waar verschillende zorgkantoren de langdurige zorg voor klanten regelen. Zilveren Kruis regelt de zorg in de meeste regio’s en is zo een belangrijke uitvoerder van de Wlz.

Het Zorgkantoor is een aparte afdeling binnen Zilveren Kruis. Op deze afdeling komt beleid, inkoop en naleving & controle samen. In mijn opdracht ben ik een half jaar gehandicaptenzorg inkoper geweest. Naast mijn rol als inkoper heb ik nog andere opdrachten uitgevoerd, zoals een herijking van de crisisregeling in de gehandicaptenzorg en een special uitgebracht over 25 goede voorbeelden in de zorg. Deze special is terug te lezen op de website van het Zorgkantoor Zilveren Kruis.

Inkoper gehandicaptenzorg in de Wlz

Toen ik startte aan deze opdracht begin september was net de aanmelding voor nieuwe zorgaanbieders gesloten. Ik heb samen met de inkopers toetsingsgesprekken gevoerd met deze potentiele nieuwe zorgaanbieders, om te toetsen of zij in aanmerking kwamen voor een overeenkomst met het Zorgkantoor. In één week tijd heb ik mij voorbereid op de gesprekken en zoveel mogelijk geleerd over de gehandicaptenzorg. De eerste gesprekken ging ik mee als tweede inkoper om te observeren en te notuleren, daarna was ik in de lead en heb ik de toetsingsgesprekken gevoerd met de zorgaanbieders. Dit was ontzettend leerzaam zowel op het gebied van gesprekstechnieken en communicatie als op het gebied van inkoper in de gehandicaptenzorg. Hierna heb ik de helft van de zorgaanbieders uit de regio Utrecht onder mijn hoede gehad. Zij komen met inhoudelijke vragen over de zorglevering, over de financiering van zorg maar ook met vragen over innovatie en kwaliteit. Je werkt als inkoper is erg ad hoc en elke dag anders. De ene dag ga je op locatiebezoek bij een zorgaanbieders samen met een kwaliteitsadviseur, de andere dag meldt een zorgaanbieder zorgbeëindiging aan voor zijn cliënten. Dan is het schakelen met alle stakeholders zowel intern als extern. Denk hierbij aan onze jurist en persvoorlichter, de gemeente, ander zorgaanbieders om de cliënten naar over te plaatsen en soms zelfs met de media.

Als inkoper hield ik mij naast inkopen ook bezig met een project om de crisisregeling in de gehandicaptenzorg te verbeteren. Je voert gesprekken met onze crisisregisseurs en probeert met een frisse blik naar de huidige regeling te kijken om zo tot verbeteringen te komen. In Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verband vertegenwoordigde ik het Zorgkantoor Zilveren Kruis om samen met alle andere Zorgkantoren een landelijke crisisregeling op te zetten.

In deze opdracht heb ik geleerd wat het vak als inkoper in de Wlz in houdt. Denk hierbij aan het inregelen van interne processen, het “goede” gesprek voeren met zorgaanbieders en het waarborgen van de kwaliteit van zorg voor de klant. Tijdens de opdracht werd ik goed ondersteund door mijn collega-inkopers en waren de leerdoelen die ik had opgesteld voor deze opdracht leidraad in de begeleidingsgesprekken met mijn manager. Ook de coaching en intervisie ondersteunt je in jouw persoonlijke ontwikkeling en daarnaast heb je altijd de mede-talenten om mee te sparren.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!