Nieuws

Pittige pensioenmaterie in een ‘Shiny’ dashboard: dit data studenten projectteam doet het!

Studententeam

Het Data Analytics Team (DAT) van de studieverenging VESTING, de studievereniging voor econometriestudenten van de Universiteit Groningen, is enige tijd geleden gestart met een project van 8 weken voor Achmea Pensioenservices. Uniek aan deze samenstelling is dat de studenten in de vorm van een projectteam, met een praktische opdracht aan de slag gaan. Naast hun studie om relevante werkervaring op te doen. Natuurlijk tegen een vergoeding, maar daar zien zij weinig van terug, die verdwijnt in de pot van de studievereniging. Intrinsiek gemotiveerde studenten dus … en dat zie je terug in het resultaat.   

Begeleiders Agnes Joseph (Actuaris van het jaar 2018) en Arno van Mullekom (Winnaar van de Johan de Witt publicatieprijs 2018) werken regelmatig met studenten. Achmea Pensioenservices is onder andere aangesloten bij Netspar (Network for studies on Pensions, Aging and Retirement): Een onderzoeksinstituut, gefinancierd door bedrijven, dat grotendeels onderzoeken verricht voor de pensioensector, door wetenschappers én studenten. Deze vorm van samenwerking met het DAT op projectbasis is echter nieuw en blijkt een succes!

De opdracht

De opdracht bestaat uit twee delen. “Wat wij wilden was een visueel aantrekkelijk dashboard om allerlei doorsnedes van de deelnemerspopulatie van een pensioenfonds visueel inzichtelijk te krijgen.” “Een vervolg daarop is de implementatie van het aankomend pensioen akkoord, zodat wij het effect op de verschillende deelnemers direct kunnen inzien en onze klanten daarover kunnen adviseren.” “Pittige pensioenmaterie, waar mensen normaal een half jaar op moeten studeren. “Echt bizar hoe snel deze groep dit oppakt.” Aldus, Agnes.


Na een duikvlucht in de wereld van pensioenen, een toelichting op de opdracht en met een bak aan data, kunnen de handen uit de mouwen. In 2 groepen wordt er gewerkt aan het dashboard/lay out en aan de visualisatie van data.  De grootste uitdaging zit hem voor de studenten in het begrijpen van de termen en afkortingen die worden gebruikt en natuurlijk het bouwen van het dashboard zelf. Dit bouwen zij in Shiny, een softwarepackage van R. “Om de twee pensioencontracten met elkaar te vergelijken moeten we ze ook eerst zelf doorrekenen, het is niet dat we de vergelijkingen krijgen en die dan in een dashboard zetten. Daar komen echt veel termen en modellen bij kijken, daarnaast is deze pensioenmaterie compleet nieuw voor ons, los van een kleine introductie tijdens de studie”.

En toen was het stil

“Na een korte radiostilte na onze introductie begonnen Arno en ik ons zorgen te maken, omdat wij maar niks hoorden, maar tijdens de catch-up, lieten zij via ‘scherm delen’ al gelijk een voorbeeld dashboard zien!” “Wij waren echt enorm onder de indruk, bizar! “We hadden echt verwacht dat ze zouden zeggen ‘we snappen er nog helemaal niks van’, maar ze hadden er al aan gewerkt en was de eerste opdracht al bijna praktisch af, echt fantastisch.”

De afrondende fase

Inmiddels zit de groep in de afrondende fase van het project. Het resultaat? “Een prachtig dashboard, waarin de verschillende pensioencontracten met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit was ons nooit gelukt.” Begeleiders Agnes en Arno zijn enorm verrast.

Het geheim van dit succes? Zit hem volgens Agnes en Arno in het niet teveel afbakenen van de opdracht “Anders belemmer je de creativiteit” en zijn de studenten nog niet zo bekend met de pensioen sector. “Ook dat geeft leuke nieuwe inzichten.” Volgens de studenten zit het succes hem in de samenwerking, bij vragen konden zij gewoon mailen en krijgen zij veel vrijheid in het uitvoeren van de opdracht. “Agnes en Arno zitten zelf diep in de materie, dat maakt het fijn sparren en hielpen zij ons goed op weg”.


Samen wordt er gedacht aan een volgend interessante opdracht. Agnes denkt hardop “… iets met Artificial Intelligence, bijvoorbeeld ‘sentiment-’ of ‘tekstanalyses’ in de vorm van webscraping of natural language processing. Dezelfde wiskunde, maar met een andere rekensom.” Voor nu wensen wij Thom-Ivar van Dijk, Inge Hadders, Berend Smaal, Niels de Jong, Boris Bintanja, Jelte ter Braake succes met de afronding van het project en studiejaar!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!