Nieuws

Deze werkgever weet al lang hoe je na corona thuiswerkt ‘maar dat doe je niet alleen met minder werkplekken op kantoor’

Maaike Kooistra

Het betekent dat Achmea een paar stappen voor loopt op andere bedrijven…” Zegt het AD/Utrechts Nieuwsblad over thuiswerken in hun krant van zaterdag 5 juni. Ze gingen in gesprek met Bart-Jan Lijnkamp (verantwoordelijk voor het facilitair bedrijf bij Achmea). Hij vertelt hoe Achmea een goede balans tussen werk en privé realiseert, over thuiswerken voor en tijdens corona, over hoe onze IT-inrichting het werken op afstand faciliteert én over de nieuwe inrichting van ons kantoor op locatie Zeist. Hier lees je het hele artikel!  

Deze werkgever weet al lang hoe je na corona thuiswerkt ‘maar dat doe je niet alleen met minder werkplekken op kantoor’
Ook na corona een aantal dagen per week blijven thuiswerken? Verzekeraar Achmea doet het eigenlijk al jaren. En dus past het prima als kantoor Leusden binnenkort intrekt bij kantoor Zeist. De kantoortuin zet zijn transformatie naar een plaats van ontmoeting ondertussen alleen maar verder door.

Het was midden jaren 90 en corona was nog heel ver weg, toen iemand in de top van het grootste verzekeringsbedrijf van Nederland zich iets realiseerde: een goede balans tussen werk en privé betaalt zich uit, voor iedereen. ,,Het was het moment dat er is begonnen met nadenken over hoe je een cultuur stimuleert die veel meer uitgaat van vertrouwen dan vanuit de gedachte dat iedereen per se elke dag op kantoor moet zijn”, zegt Bart-Jan Lijnkamp, verantwoordelijk voor het facilitair bedrijf.

Minder werkplekken
Het betekent vandaag de dag dat Achmea een paar stappen voorloopt op vele andere bedrijven die zich nu het hoofd breken over permanent meer thuiswerken, na corona. Want ook Lijnkamp weet: ,,Dat doe je niet zomaar door minder werkplekken beschikbaar te stellen op kantoor, maar echt door veranderingen op het gebied van cultuur, leiderschap, regelingen, maar ook door je kantoren en IT-middelen zo in te richten dat je het thuiswerken faciliteert.”

Voordat de eerste lockdown zich aandiende, werkten werknemers van Achmea gemiddeld een of twee dagen per week vanuit huis. ,,De coronacrisis heeft laten zien dat dat nog wel iets meer kan”, zegt Lijnkamp.

Thuiswerkvergoeding
De infrastructuur ligt er al. Zo bestaat de thuiswerkvergoeding waarover veel bedrijven zich nu buigen al jaren: 1000 euro per vijf jaar om thuis een goede werkplek in te richten en 2,50 euro per thuis gewerkte dag.

De IT-inrichting  is sinds de coronacrisis nog verder volwassen geworden. ,,Grappig is dat we voor corona een heel opleidingsplan hadden om in twee jaar tijd iedereen door een Teams-training te halen. Nou, dat is dus niet meer nodig, want door corona was het geen keuze meer of je ging videovergaderen”, zegt Lijnkamp. ,,Maar blijven nadenken over je IT-infrastructuur is een heel belangrijke.”

Zo is er in het nieuwe werken de optie om te vergaderen terwijl een deel van de collega’s thuis zit en een deel op kantoor. De thuiswerkers zijn op een scherm te zien en kunnen zelf de vergaderzaal inkijken. En nagedacht is over een vergaderetiquette en standaard werkwijzen.

Huiskamersetting
Per 1 juli hebben ongeveer driehonderd medewerkers uit Leusden (Zilveren Kruis) ook standplaats Zeist, waar dan op papier zo’n duizend mensen werken. Het past hoe dan ook, maar dat meer thuiswerken na corona nog meer de norm gaat worden, maakt dat het kantoor Zeist verder transformeert. ,,Het is veel meer ingericht op samenwerking en ontmoeten. De ontvangsthal was altijd een kale hal met een balie, een klein zitje voor mensen die even moesten wachten tot ze zouden worden opgehaald”, zegt Lijnkamp. ,,Maar daar zijn bankjes gemaakt om op andere manier te kunnen werken, een soort tribune waar je presentaties kunt geven.”

Ook de kantoorafdelingen gaan veranderen. ,,Nu is 80 procent gevuld met witte bureaus. Ik schat in dat dat straks nog 40, 50 procent is en dat er daarnaast ruimtes zijn om te presenteren en huiskamersettings om informeel te overleggen. Dit zijn we nu aan het testen. Daarvoor kom je naar kantoor.”

Cultuurverandering
De ervaring van Achmea trekt belangstelling. Diverse grote bedrijven hebben al hun licht bij Lijnkamp opgestoken. Vooral zakelijke dienstverleners, de bedrijven met mensen op kantoor en ongeveer de helft van werkend Utrecht.

Lijnkamp snapt de belangstelling wel: "Wij zijn ook nog steeds aan het leren. Het is een cultuurverandering en als je het echt goed wilt doen, kost dat tijd en moeite.”

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!