Erik gaat voor een betere wereld met behulp van open source

Erik van Weert: onverbeten wereldverbeteraar met passie voor open source

Achmea is druk bezig met de reis naar de cloud. Daarvoor gebruikt de financiële dienstverlener onder meer het platform Kubernetes. Erik van Weert werkt hier met een heel team aan. Dat de wortels van dat platform in de open source-wereld liggen, maakt hem razend enthousiast. Maar nog mooier vindt hij het als collega’s er met veel plezier mee aan de slag gaan. 

“Mijn eerste indruk toen ik 22 jaar geleden via een detacheerder bij Achmea in Leeuwarden aan de slag ging, was: leuk, hier kan ik heel veel doen! Hier is heel veel mogelijk.” Aan het woord is Erik van Weert. “Mijn achtergrond is die van softwareontwikkelaar. Bij Achmea heb ik de functie van Solutions Architect. In de praktijk ben ik echter heel breed inzetbaar: ik werk van beheerder tot en met architect.”

Cloud Engineer

Op dit moment is Achmea bezig met de transitie van on-premises naar de cloud. Erik ondersteunt diverse teams van Cloud Engineers om relevante diensten te leveren die de organisatie ondersteunen in deze reis. Wat doet hij precies? “In mijn huidige werk bij Achmea heb ik drie taken.” Erik somt ze één voor één op: “Ik zorg ervoor dat Cloud Engineering-teams hun werk goed kunnen doen. Dat doe ik door mee te draaien in deze teams. Een andere taak is om bij problemen te ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen. Ik help en coach collega’s. Soms los ik zelf ook nog gewoon een probleem op. Het maakt niet uit of het nu een probleem van ons is of een collega die ons product gebruikt. En tot slot ondersteun ik beleidsmakers bij deze shift naar de cloud, zoals we dat bij Achmea noemen. Daarbij gaat het vooral om vragen als: welke kant gaan we uit? Hoe vertalen we vragen naar haalbare oplossingen binnen de gestelde kaders?” 

Hart voor open source-wereld

Voor de shift naar de cloud maakt Achmea gebruik van veel producten van Azure. En van diensten waaronder Redhat OpenShift als Kubernetes Platform. Dit is open sources-software. “Mijn hart gaat uit naar de open source-wereld,” vertelt Erik bevlogen. “Als gebruiker kun je de broncode van deze programmatuur bekijken, aanpassen en verbeteren. Een hele community is hiermee bezig. Ik vind het geweldig om met elkaar creatief bezig te zijn. Om samen iets neer te zeten en elkaar te ondersteunen. De leden van de community stellen hun kennis ook aan anderen beschikbaar. Het feit dat soms duizenden mensen worden uitgenodigd om bij te dragen, maakt deze projecten bijzonder en dynamisch. Er komen veel innovatie ideeën uit.”

Lego-blokjes

“OpenShift is een Platform as a Service (PaaS): een ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud waarmee je razendsnel applicaties kunt bouwen. Van testen tot productie. Het hart van OpenShift is Kubernetes: een platform om containers aan te sturen. Dit zijn gestandaardiseerde blokken software die alle codes en afhankelijkheden bevatten. Inclusief bibliotheken en configuratiebestanden die nodig zijn om een app te laten draaien. Groot voordeel van containersoftware is dat je deze betrouwbaar van de ene computeromgeving naar de andere kan verplaatsen en kopiëren. Je kunt het vergelijken met Lego-blokjes. De containers zelf draaien in een container engine.” 

Red Hat

Is het niet risicovol voor een financiële dienstverlener en verzekeraar als Achmea om met open source-software te werken? Is die wel business proof? Hoe zit het bijvoorbeeld met support? Erik: “Mijn beeld is dat open source niet meer weg te denken is. Het is overal. Wij zijn wel van menig dat het in sommige gevallen handiger is de kennis in te kopen. Daarom werken we met Red Hat. Dat is een van de partijen waar we een goede relatie mee hebben. Het een van de grootste en bekendste open-sources-partijen die zich bezighoudt met de distributie en het onderhoud van dit soort software. Red Hat heeft ook OpenShift ontwikkeld als een enterprise ready containerplatform. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om onze diensten te baseren op producten van Red Hat.”

Dit wil ik hebben!

“Container based application development is een DevOps werkwijze,” licht Erik toe. “Het is een bundeling van mensen, processen en technologie waardoor je sneller applicaties kunt bouwen. Daarbij biedt je doorlopend waarde aan je klanten. We vinden het belangrijk dat ontwikkelaars zich niet druk hoeven te maken over hoe iets in productie draait. Om dat te realiseren, hebben we niet alleen gekeken naar de manier van ontwikkelen. We hebben ook GitOps geadopteerd om de uitrol van applicaties te automatiseren. Ontwikkelaars en beheerders hoeven zich niet meer druk te maken wat er nu in productie draait. Toen ik dit voor het eerst zag, dacht ik meteen: dit wil ik hebben!” 

Op vrijdag vrij: ‘in de kelder’

Hoe houdt Erik zelf zijn kennis bij, zodat hij de diverse teams zo goed mogelijk kan helpen? “Tijdens het werken met collega’s ben ik een echte teamplayer. Maar ik vind het zelf ook heel leuk om veel met techniek bezig te zijn. Uiteindelijk ben ik van oorsprong softwareontwikkelaar. Elke vrijdag ‘sluit ik mezelf op in de kelder’ om aan de slag te gaan. Dan ben ik solistisch bezig met techniek. Ik doe heel veel research; ik lees echt ontzettend veel. Ik wil graag snappen wat mijn collega’s doen. Op vrijdag ben ik altijd vrij, zeg ik voor de grap. En als ik iets heb uitgezocht, dan is het weer heel erg leuk om dat te delen in de vorm van concepten of demonstreerbare items.” 

Enorme kick

“Uiteindelijk is het mijn doel om gezamenlijk te onderzoeken, en producten en diensten door te ontwikkelen. Ik krijg er een enorme kick van als we in een intensieve sessie hebben samengewerkt. Wanneer we het erover eens zijn waar we naartoe willen. En iedereen enthousiast is omdat we iets nieuws gaan doen. En het is geweldig om te zien dat een code die we hebben geschreven door heel veel mensen binnen Achmea wordt gebruikt.”

De wereld beter maken

“OpenShift wordt neergezet als een platform voor developers door developers,” vervolgt Erik. “Zo'n platform is bij uitstek geschikt om te kunnen reageren in een wereld die heel snel beweegt. Teams hoeven zich intern niet druk te maken over technologie. Ze kunnen zich focussen op het ontwikkelen van oplossingen die onze klanten helpen. Waarbij wij als team een situatie kunnen creëren waar we op de lange termijn Achmea sneller, flexibeler en wendbaarder maken. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat we oplossingen neerzetten die de externe eindklant helpen. Een mooi voorbeeld zijn apps die gebruikmaken van chatbots. Ook dat soort software wordt ontwikkeld in combinatie met platformen als OpenShift. Allemaal prachtige voorbeelden van hoe je met automatisering de wereld een stukje beter maakt.”

Luister onze podcast over de shift naar de cloud met Automation en OpenShift

Anke maakt een wandeling met Erik van Weerd (OpenShift en Linux Solution Architect). Als Solution Architect is Erik strategisch bezig en denk hij na over hoe je via OpenShift server automation verbetert en daarmee werkprocessen vereenvoudigd. En dat dit in OpenShift ook open source is, dat iedereen, ook buiten Achmea, aan kan meebouwen. Daar gaat Eriks bloed sneller van stromen. Ook omdat hij daardoor zelf zo nu en dan nog met zijn poten in de klei kan staan.

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!