‘Love 2 Share Data’

Bruikbare en toegankelijke data voor heel Achmea

In 2022 is Achmea gestart met het team ‘Love 2 Share Data’. Collega’s willen met dit initiatief zorgen voor bruikbare en toegankelijke data voor het hele bedrijf. Dit vraagt om échte talenten die met hart, ziel én data werken aan innovatieve, veilige en duurzame data-oplossingen. Twee talenten van Achmea, Ignace Konig en Leon Vink, vertellen gepassioneerd over hoe je door data te delen met analyse en rapportage nieuwe kansen kunt creëren. 

Met mijn handen aan de slag

Leon Vink werkt al elf jaar bij Achmea. “Het was mijn eerste baan en ik werk er nog steeds,” vertelt hij lachend. “Na mijn studie toegepaste wiskunde aan de Fontys Hogeschool Tilburg wilde ik met mijn handen aan de slag. Bijvoorbeeld bij een bedrijf waar er met een grote hoeveelheid data wordt gewerkt. Dan kom je al snel uit bij een grote financiële dienstverlener. Ik ben bij Achmea begonnen als trainee Business Intelligence. Daarna ben ik doorgegroeid naar Data Scientist en later naar Manager Analytics. Nu ben ik hier Product Owner van het ‘Love 2 Share Data’-team. In dit team maken we ons sterk voor het delen van data binnen alle labels en onderdelen van Achmea. Zo creëren we een stevig fundament voor het toepassen van analyse en rapportage.” 

Erg leuke club

Ignace Konig werkt in totaal al zestien jaar voor Achmea. “Na mijn studie Artificiële Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik stage gelopen bij Centraal Beheer. Daarna ben ik er anderhalf jaar blijven werken als Data-analist. Daarna heb ik voor een paar andere bedrijven gewerkt als SAS-consultant. In 2009 vroeg Agis Zorgverzekeringen in Amersfoort of ik bij hen wilde komen werken. Agis, dat later is opgegaan in Zilveren Kruis, maakte toen al deel uit van Achmea. Het is een erg leuke club, dus ik had er wel oren naar. Eerst als Data-Scientist, daarna als (Team)manager Datawarehouse, mijn huidige functie.” 

Nieuwe kansen creëren

Zomer 2022 is Achmea gestart met het Agile Team ‘Love 2 Share Data’. “Met dit initiatief willen we als Achmea zorgen voor bruikbare en toegankelijke data voor het hele bedrijf. Dus voor alle merken en onderdelen die onder de vlag van Achmea vallen,” vervolgt Leon. “Als Product Owner van het ‘Love 2 Share Data’-team lever ik de mogelijkheden om de organisatie nog meer datagedreven te maken. Door data te delen kun je met analyse en rapportage nieuwe kansen creëren.” 

Robin de Robot

Ignace geeft een voorbeeld van hoe Achmea het delen van data verbetert. “Zorgverzekeraar Zilveren Kruis werkt samen met grote zorgverleners zoals ziekenhuizen en met huisartsen. Zij dienen hun facturen standaard in en deze verwerken we automatisch. Maar andere zorgverleners, waaronder fysiotherapeuten, tandartsen en acupuncturisten, leveren hun facturen vaak op hun eigen manier aan. Met de Zilveren Kruis app maken klanten een foto van deze factuur, die ze vervolgens uploaden en naar ons verzenden. Onze robotsoftware Robin leest het fotobestand uit en probeert de informatie erin te interpreteren. De volgende stap in de factuurverwerking is een batchproces om de betalingen af te handelen. Dat gebeurt via SAP Collections and Disbursements (CD) Met deze module van de ERP-software verwerken we binnenkomende premiebetalingen en de uitgaande betalingen. Het hele proces, voordat het bedrag is uitbetaald aan de klant, duurt een aantal dagen. Maar het liefst zouden we willen dat het al binnen een half uur op de bankrekening van de klant staat. Daar valt dus nog veel te verbeteren.” 

Artificiële Intelligentie

“Dat IT-proces versnellen, kost heel veel tijd. Om de declaraties van de kleinere zorgverlener ook goed automatisch te kunnen verwerken, kijken we naar de mogelijkheden Artificiële Intelligentie,” legt Ignace uit. “We hebben werkstudenten ingehuurd die het leuk vinden om hieraan te werken met Python. Dit is een programmeertaal om websites en software te bouwen, taken te automatiseren en gegevensanalyses uit te voeren. Ik vind het geweldig om te zien hoe goed deze studenten aan de slag gaan en hoe goed ze hun zaken voor elkaar hebben. Ze zijn heel zelfbewust en supernieuwsgierig.”

Databibliotheek

Data delen is natuurlijk geen doel op zichzelf. “Wanneer is data delen interessant? Dat is de vraag die je je moet stellen,” benadrukt Leon. “Welk probleem wil je ermee oplossen? Bijvoorbeeld om de drukte bij schademeldingen te voorspellen. Als uit externe data, het weerbericht, blijkt dat er ijzel is in de ochtendspits, kunnen we die dag meer schademeldingen verwachten. Daar kunnen we dan de medewerkersbezetting op aanpassen. Interne data kan waardevolle inzichten geven over hoe we als Achmea processen efficiënter kunnen inrichten. Op dit moment zijn we ook bezig om inzichtelijk te maken welke data er binnen Achmea allemaal beschikbaar is. Op meerdere plekken binnen ons bedrijf komt dezelfde data binnen. Bijvoorbeeld vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We zijn nu bezig met het aanleggen van een databibliotheek. We brengen ermee in kaart welke data we hebben, waar die staat, van wie die is, enzovoorts.” 

Toekomst voorspellen

“Door zaken meer data-gestuurd te maken, krijgt iedereen dezelfde behandeling,” verduidelijkt Ignace. “Dat is wel zo eerlijk. Als je vroeger bijvoorbeeld een lening wilde afsluiten, maakte het nogal veel uit of je de accountmanager goed kende. Nu wordt zo’n beslissing genomen op basis van hetzelfde risicomodel. Aan de hand van data. “

Data steward en ethiekcommissie

Leon: “Werken met data betekent ook dat je volgens de wetgeving werkt, waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarom laten we altijd een data steward meekijken. Deze heeft een toezichthoudende rol. Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit en geschiktheid voor het doel van gegevens. We hebben ook al jaren de Achmea Ethiekcommissie. Naast leden van Achmea zit daar ook een externe deskundige in. Externen kunnen met een frisse blik naar ons kijken. Daarom zoeken wij die frisse blik ook bewust op. We gaan met zoveel mogelijk partijen in gesprek. En iedereen die hier komt werken, krijgt trainingen op het gebied van privacy. We besteden veel aandacht aan bewustwording van waar je op moet letten als je met de nieuwste technologie aan de slag gaat.”

Momenten die er het meest toe doen

Op de vragen wat ze het leukste vinden aan hun werk en wat ze het meest motiveert, antwoorden ze: “Als financiële dienstverlener met miljoenen klanten willen en kunnen we iets toevoegen aan de maatschappij. Gaat er iets mis, dan ontzorgen wij graag. We zijn er op die momenten in het leven van mensen, die er het meest toe doen. Zoals deze video van Achmea zo mooi laat zien.”   

Wil jij ook een positieve impact maken?

Voor het ‘Love 2 Share Data’-team is Achmea altijd op zoek naar afstuderende studenten. Deelnemers aan het Data Talentship-programma krijgen de mogelijkheid om twee jaar lang te werken aan dataprojecten die een positieve impact maken op het leven van heel veel mensen. In totaal doorlopen ze drie opdrachten waarvan één Data Consultancy opdracht en twee opdrachten naar keuze: Data Science of Data Engineering. Daarna is de keuze helemaal aan de deelnemer zelf.

Luister onze podcast over maatschappelijke impact maken door het delen van data

Anke wandelt met Leon Vink, Product Owner in het Achmea team Love2Share Data. Hij vertelt hoe het delen van data binnen Achmea niet alleen zorgt voor efficiëntie binnen de verzekeraar, maar ook daarbuiten op bijvoorbeeld de zorg en duurzaamheid. Dit door de centrale rol die Achmea speelt in maatschappelijke ketens. Leons missie is om iedereen binnen Achmea net zo enthousiast te krijgen over het delen van data als hijzelf en dat hoor je!

Jouw droombaan
in je inbox

Stel een job alert in met jouw persoonlijke instellingen. Zodra er een nieuwe relevante vacature is, dan sturen we je een e-mail!